Ексклюзиви
четвер, 20 грудня 2018 21:10

Чому Україні не підходить чотириденний робочий тиждень

Чому Україні не підходить чотириденний робочий тиждень
Скоротити робочий тиждень реально для програмістів чи творчих людей. Якщо робота конвеєрна і не дуже інтелектуальна - це не вигідно. Фото: Eurabota.ua

Українці працюють 40 годин на тиждень, 8 годин на день. Водночас країна не готова до скорочення робочого тижня. Наші роботодавці не завжди погоджуються на гнучкий графік чи віддалену роботу. Вважають, якщо ніхто не стоїть за плечима і не дивиться в монітор, то людина працює неефективно, розповіла Gazeta.ua експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

"Зменшити кількість робочих днів до чотирьох вдасться, коли робота буде на результат. Зараз бачимо, що більшість просто відсиджує години в офісі", - говорить експерт.

Скоротити робочий тиждень реально для програмістів чи творчих людей. Якщо робота конвеєрна і не дуже інтелектуальна - це не вигідно. Люди отримують зарплату за відпрацьовані години. Тому намагаються навпаки працювати ще більше.

"Якщо українці працюватимуть чотири дні, то на п'ятий знайдуть собі підробіток. Водночас самим роботодавцям не вигідно скорочувати робочий тиждень. Їм доведеться наймати більше людей, щоб не було простою", - наголошує Тетяна Пашкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Досвід не потрібен: як змінились вимоги роботодавців

За її словами, офіційно працевлаштовані працівники повинні отримувати гроші за понаднормовий робочий час.

"Бувають компанії з гнучкою політикою. Наприклад, якщо сьогодні затрималися на роботі, то маєте право завтра прийти пізніше. Водночас у рамках одного підприємства може бути декілька робочих графіків. Продажники, як правило, підлаштовуються під клієнтів. Програмісти і маркетологи взагалі можуть працювати з дому", - наголошує експерт ринку праці.

За словами економіста Олександра Охріменка, у Європі роботу рахують не днями, а годинами. Тому 4-денний робочий тиждень не означає можливості працювати менше.

"Доведеться відпрацювати певну кількість годин, щоб отримати свою зарплату. Водночас чотири дні ви працюватимете інтенсивніше, ніж працювали б п'ять. Так, у німецькій компанії обідня перерва триває не більше 20 хвилин. Там навіть регламентується час на туалет. Знаю випадки, коли українці їхали працювати у Німеччину, але їх вистачило на один контракт на півроку", - говорить Охріменко.

У світі компанії скорочують робочий тиждень до чотирьох днів. Таким чином підвищують продуктивність праці та зменшують професійне вигорання співробітників. Робочий графік вже змінили окремі роботодавці у Великій Британії, Японії, Новій Зеландії.

Зараз ви читаєте новину «Чому Україні не підходить чотириденний робочий тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути