Ексклюзиви
середа, 18 листопада 2020 12:02

Чому Україна з переповненими сховищами купує картоплю в Польщі

Чому Україна з переповненими сховищами купує картоплю в Польщі
Коли вітчизняні сховища заповнені продукцією, імпорт картоплі є неприємним сигналом. Фото: unsplash

Україна почала імпортувати картоплю з Польщі, бо там вона дешевша, ніж в Україні.

Про це повідомив президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник, передає EastFruit.

Аналітики кажуть, коли вітчизняні сховища заповнені продукцією, імпорт картоплі є неприємним сигналом. З їхніх слів, можливо, українським фермерам доведеться теж знижувати ціни. Є ризик, що вони недоотримають кошти для розвитку виробництва наступного року.

"Протягом 2 років ми імпортуємо продукцію з РФ і Білорусі. Цьогоріч почали з Нідерландів і зараз - з Польщі. Це пояснюється тим, що в Польщі істотно впали ціни і споживання картоплі сегментами ХоРеКа за рахунок карантинних локдаунів. Великі обсяги продукції "тиснуть" на ціни, які падають нижче собівартості", - пояснює Тарас Баштанник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорогі продукти кладуть на рівні очей: як керують поведінкою покупців

Складна ситуація з реалізацією картоплі спостерігається в багатьох інших країнах Євросоюзу. Нещодавно повідомлялося про неприбрані площі картоплі в Болгарії.

"Ціни на картоплю в Україні вдвічі вищі, ніж ціни в Польщі. Низка великих українських виробників почали підвищувати відпускні ціни на продукцію. Підприємці повідомляють, що врожай картоплі 2020 року в них був нижчим, ніж 2019-го, тому очікують подальшого зростання цін", - каже Баштанник.

За його словами, зараз гуртові ціни на картоплю в Україні на 40% нижчі, ніж у цей же час торік. Картоплярі вважають таку ситуацію несправедливою.

"В ЄС вже прибрано картоплі на кілька мільйонів тонн більше, ніж регіон може спожити у зв'язку з різким зниженням попиту з боку підприємств громадського харчування. Надлишок продукції впливатиме на ціни. Ми не зможемо уникнути чергового витка імпорту, якщо місцеві виробники утримуватимуть ціни на високому рівні", - пояснює економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак.

Щотижневі огляди ринку показують, що ціни на картоплю в Україні вже зараз вищі, ніж у Грузії та Молдові. А саме Молдова протягом декількох років була основним експортним ринком для української картоплі.

Через високий попит гуртових компаній піднялись ціни на картоплю. Причиною зростання попиту від підприємств стали закупівлі овочів для закладки в сховища.

Зараз ви читаєте новину «Чому Україна з переповненими сховищами купує картоплю в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути