Ексклюзиви
пʼятниця, 03 листопада 2017 09:00

Чому опалювальний сезон в Україні не почався вчасно

Чому опалювальний сезон в Україні не почався вчасно
Експерт Марія Яковлєва: "Цього року теплопостачальні компаній не змогли підготуватися до опалювального сезону. Рахунки багатьох підприємств влітку арештували". Фото: yakovleva-maria.com.ua

Опалювальний сезон в Україні не розпочато на 100 відсотків через брак антрацитового вугілля, розповіла Gazeta.ua член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності Марія Яковлєва.

Скільки потрібно вугілля на опалювальний сезон?

- На весь сезон потребуємо 12-15 мільйонів тонн антрациту. При цьому на складах має зберігатися 2,8 мільйона тонн. Сьогодні є неповних 1,5 мільйона. Цього недостатньо.

Чому виник дефіцит вугілля?

- Україна не визначилася з постачанням антрациту. Відомо лише про 1 мільйон тонн вугілля, що завезуть із Південної Африки. І ще стільки ж — зі США. Минулого року антрацит завозили з окупованих територій та Росії. Цьогоріч вирішили - більше не фінансуватимемо агресора. Але до такого кроку треба було підготуватися. Знайти інших постачальників. На ринку вугілля і теплової енергетики держава має монополію - 80%. Вона повинна створити певні правила для українських теплогенеруючих компаній, а потім контролювати їх виконання. Тоді були б зрозумілі джерела постачання вугілля, не було б перебоїв. Думаю, це робиться свідомо: держава не контролює процес, а приватна монополія користується ситуацією. Остання не хоче купувати вугілля на інших ринках, маючи власні видобувні потужності на окупованих територіях. І зараз просто шукає шляхи доставки цього вугілля на територію України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мінфіні визнали, що грошей на субсидії не вистачає, але обіцяють знайти

Яка ситуація із газом?

Тут ситуація кардинально інша: Україна забезпечена на 200% газом для теплогенерації, побутових та промислових споживачів. Проте такий надлишок — нездоровий. Вже четвертий рік на кінець опалювального сезону в сховищах лишаються 8 мільярдів "кубів". Їхня вартість - близько 2 мільярдів доларів. Це як один транш МВФ. Цей газ Нафтогаз купує за кредитні гроші Європейського банку. Коли весь обсяг не продає всередині країни — маємо сплачувати зайві відсотки. Чим виправдана така політика підприємства — незрозуміло.

Україна забезпечена на 200% газом для теплогенерації, побутових та промислових споживачів

Є інші причини зриву опалювального сезону?

Застаріла інфраструктура. Вважають - якщо вона є, значить готова до опалення. Насправді, постійно потребує ремонту. Цього року теплопостачальні компаній фізично не змогли підготуватися до опалювального сезону. Рахунки багатьох підприємств влітку арештували. Гроші, які їм надходили, списувалися як погашення старих боргів перед НАК "Нафтогаз". Хоча ці борги були реструктуризовані. В результаті - поточні виплати підприємства не могли здійснювати, їм нарахували пеню. Цим штучно збільшили їхній борг. В результаті заручниками ситуації стали практично всі споживачі.

Чи встановлений термін, протягом якого теплопостачальники зобов'язані підключити опалення?

Є постанова Кабміну, що регулює початок опалювального сезону. Якщо три дні поспіль температура повітря тримається на позначці +8°С і менше, опалення мають включити. Одночасно запустити тепло скрізь неможливо технічно, існує черговість підключення будинків. Загалом запуск систем має відбутися протягом 14-20 днів після офіційного старту опалювального сезону.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що за вчасний початок опалювального сезону відповідає місцева влада.

"На місцях ще не всі зрозуміли, що розпочався опалювальний сезон. У них є всі ресурси, аби запустити котельні й дати тепло в будинки", - сказав прем'єр.

У Києві на 2 листопада без тепла лишаються близько 800 будинків. Основна причина - прорив тепломереж. Проблеми з запуском опалення виникли також у Львові, Луцьку, Рівному.

Зараз ви читаєте новину «Чому опалювальний сезон в Україні не почався вчасно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути