Ексклюзиви
понеділок, 30 жовтня 2017 12:36

У Мінфіні визнали, що грошей на субсидії не вистачає, але обіцяють знайти

У Мінфіні визнали, що грошей на субсидії не вистачає, але обіцяють знайти
Суми грошей, які виділяються на субсидії у різних областях, є абсолютно нерівномірними. Фото: ехо.in.ua

Борги держави по субсидіях на оплату житлово-комунальних послуг вже на 10 млрд гривень перевищують закладені до держбюджету суми на їхнє фінансування.

Про це в ефірі "Радіо "Свобода" повідомив заступник міністра фінансів Сергій Марченко.

"На сьогодні у бюджеті передбачені 61 млрд гривень. Зобов'язань на 1 жовтня є на 71 млрд гривень. Тобто певним чином не забезпечені бюджетні зобов'язання, але ми сподіваємось, що знайдемо рішення з цього приводу", - зазначив він.

За словами заступника міністра фінансів, ситуація із субсидіями - "турбулентна", але змінити її можна, зокрема, внесенням змін до держбюджету. "Ми вже виходили зі змінами до бюджету влітку, коли додатково направили на цей напрям 14 млрд гривень, і зараз також можливі зміни в бюджет", - пояснив він.

Як зазначила координатор житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко, сьогодні ситуація із субсидіями є критичною. "Це не просто крики проплачених грантоїдів про необхідність у субсидіях на 2017-й рік в розмірі 80 млрд грн (за умови, що нічого не буде змінюватися), це жорстока реальність. На тлі того, що на енергоефективність "зубами" були вирвано аж 800 млн грн, а в наступному році заплановано аж 700 млн грн і субсидій знову закладається мало (пам'ятаємо, що будуть борги ще за 2017-й рік). І місцеве самоврядування знову буде винне, то підприємства погано підготуються до опалювального сезону 2018 року", - зазначила Тетяна Бойко на своїй сторінці в Facebook.

Раніше громадська мережа "Опора" вивчила механізм розподілу держсубвенцій по регіонах. "Процес виділення субвенцій з державного бюджету є досить заполітизованим. Нинішні механізми формування та процедури затвердження переліку об'єктів і заходів, на які виділяють кошти, є непрозорими, тому що невідомо, які пропозиції вносять народні депутати, а які пропозиції - місцеві державні адміністрації", - повідомив аналітик "Опора" по роботі моніторингу парламенту Андрій Савчук. Він також підкреслив, що суми грошей, які виділяють на різні області, є абсолютно нерівномірними.

"Дві сусідні і абсолютно зіставні за кількістю населення і площі області - Тернопільська та Івано-Франківська отримали несумісні суми коштів. Тернопільська отримала субвенцій на суму 31 млн грн, тоді як Івано-Франківська - в 5,5 раз більше - 169 млн грн", - повідомив Андрій Савчук.

Як раніше повідомляли, Київська міська державна адміністрація ініціюватиме прискорення прийняття урядом і Верховною Радою проекту змін до Державного бюджету на 2017 рік у частині збільшення суми фінансування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Як відомо, Кабмін розпорядженням 558-р від 18 серпня перерозподілив кошти, які мали спрямувати на погашення боргів з оплати комунальних послуг через механізм субсидій. Зокрема, Києву суму зменшили на 1,5 млрд грн, а Київській, Полтавській, Херсонській областях сумарно збільшили на 1,8 млрд грн.

За даними Держказначейства, станом на 23 жовтня різниця між обсягом наданих комунальних послуг (64,5 млрд грн) і обсягом виділених на погашення цих послуг коштів (54 млрд грн) становила майже 10 млрд грн. При цьому обсяг наданих послуг вже на 3,3 млрд. грн більше, ніж весь закладений в бюджет обсяг коштів на субсидії для їхньої оплати (61,2 млрд грн).

Зокрема, в Києві такий дефіцит становить 266 млн грн, а загальний борг перед містом (неоплачені, але надані послуги) - 554 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «У Мінфіні визнали, що грошей на субсидії не вистачає, але обіцяють знайти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути