понеділок, 04 березня 2019 21:11

Чому не вдається подолати бідність в Україні: думка фінансиста

Чому не вдається подолати бідність в Україні: думка фінансиста
Торік близько 500 тис. домогосподарств втратили субсидії через зростання доходів. Фото: Голос Карпат

Уряд не розуміє природу бідності в Україні. Вважає, що треба збільшувати кількість робочих місць, підвищувати соціальні стандарти. Насправді ж у нас інша проблема - люди отримують низьку зарплату, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Звісно, можна створити 2-3 мільйони робочих місць. Навіть із зарплатою 10 тисяч гривень. Але що ці гроші з урахуванням сучасних тарифів, зростання цін? Це фактично законсервована трудова бідність", - говорить експерт.

За його словами, треба змінювати перерозподіл суспільного продукту через фонд оплати праці.

"Сьогодні більша частина українського експорту - примітивні сировинні товари або напівфабрикати. На них платити високу зарплату не можливо. Треба збільшувати рівень доданої вартості. Проводити політику демонополізації економіки. Інакше крупні корпорації будуть зацікавлені платити людям менше. Надприбутки ховатимуть у власні кишені", - пояснює Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше грошей на дітей: хто отримає додаткові кошти

За його словами, торік послаблення інфляції та курсова стабільність гривні дали більше, ніж всі заходи уряду.

"Уряд підвищує пенсії та зарплати за методом "двох рук". Перша дає гроші. Інша витягує їх з кишень бюджетників через збільшення тарифів. Торік близько 500 тисяч домогосподарств втратили субсидії. Це близько 1,5 мільйонів людей. Їм не нарахували допомоги через зростання доходів", - наголошує експерт.

Уряд запланував ряд заходів, щоб знизити рівень бідності в Україні. Відповідну стратегію Кабмін затвердив 20 лютого 2019-го. Основний акцент у документі - допомогти людині знайти роботу. Тоді вона зможе забезпечувати себе.

Зараз ви читаєте новину «Чому не вдається подолати бідність в Україні: думка фінансиста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути