четвер, 06 лютого 2020 16:15

Чому депозити дешевшають, а кредити — ні

Чому депозити дешевшають, а кредити — ні
Падіння ставок за депозитами та кредитами не збігається в часі. Фото: Економічна правда

В Україні банки не можуть видавати кредит дешевше, ніж собівартість грошей. У нашому випадку це облікова ставка Нацбанку — 11%, розповів Gazeta.ua фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

"Якщо до облікової додати принаймні 5% прибутку для банків і комісію, то отримаємо реальну ставку за кредитами — 15-16% річних. Поки ж у нас відсотки вищі. Споживчі в середньому видають під 35-40%. Гроші на купівлю авто позичають під 18% річних. Іпотека становить 14-16%. Кредити для бізнесу, зокрема торгове фінансування, або обігові кошти, видають під 18-21%. Проєктне фінансування — 21%", - каже Лупоносов.

Пояснює, що падіння ставок за депозитами та кредитами не збігається в часі.

"Якщо торік банки депозити брали під 15-16%, то кредити видавали під 20%. Якщо зараз банки почали брати гроші під 12-13%, то тільки через місяць-два зможуть накопичити певну суму, щоб кредитувати населення чи бізнес. Тоді кредити подешевшають. Поки ж відсотки не падають, бо банки позичають кошти ще за рахунок тих, які вдалося акумулювали за вищих депозитних ставок", - говорить аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким буде курс долара в лютому: прогноз експертів

За його словами, незалежно від розміру облікової ставки та дохідності вкладів, населення продовжує нести заощадження в банки.

"Щоб сьогодні зробити велику покупку - квартиру, будинок, авто, треба пояснити походження грошей. Поки що таким поясненням є депозит. Наприклад, $10 тис. достатньо півроку потримати в банку - і до вас не буде зайвих питань. Банки цим користуються. Активно беруть гроші під смішні відсотки, якими не покривають навіть девальвації та інфляції", - пояснює Лупоносов.

Наприкінці січня НБУ знизив облікову ставку до 11% річних. До цього у грудні 2019-го показник змінив з 15,5% до 13,5%. Банки вже встигли відреагувати на зміни. Державний Ощадбанк з початку року вдруге зменшив прибутковість депозитів.

Зараз ви читаєте новину «Чому депозити дешевшають, а кредити — ні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути