субота, 16 лютого 2013 12:51

Цього року транзит газу через Україну скоротиться до 60 млрд кубометрів - Бородін

Цього року транзит газу через Україну скоротиться до 60 млрд кубометрів - Бородін
Костянтин Бородін Фото: tsn.ua

Директор департаменту Міністерства палива та енергетики України Костянтин Бородін вважає, що цього року транзит газу через Україну скоротиться до 60 млрд кубометрів. Про це він повідомив у п'ятницю у програмі "Шустер LIVE", пише "Укрінформ".

"Обсяги транзиту, які реально залишаться в Україні цього року, становитимуть 50% від того, що було 3-4 роки тому. І це буде лише 60 млрд кубометрів", - прогнозує Бородін.

Директор департаменту констатував, що Україна дедалі ближче підходить до необхідності створення газового консорціуму, оскільки "ми є енергетичним мостом, який стоїть на двох берегах". При цьому чиновник підкреслив, що таке об'єднання має сенс, тільки якщо воно буде Україні вигідним і даватиме гарантії. Він нагадав, що договір європейської енергохартії щодо України практично не працює.

"2009 року Європа нас не підтримала, не було жодної заяви про те, що Росія повинна поновити поставки газу. А були заяви лише про те, що ми зобов'язані транспортувати його в Європу", - зазначив Бородін.

Тому сьогодні треба визначатися, з ким працювати по створенню газотранспортного консорціуму: чи з Росією, чи у тристоронньому форматі - Україна, Росія та Європа, констатував директор департаменту Міненерго.

Нагадаємо, 2012 року транзит природного газу через територію України поменшав до 84,2 млрд куб. м або на 19% порівняно з 2011 роком. Як зазначають експерти, це пов'язано, в тому числі, з використанням "Газпромом" обхідних шляхів навколо України, а також зі скороченням присутності російського монополіста на європейському ринку.

Зараз ви читаєте новину «Цього року транзит газу через Україну скоротиться до 60 млрд кубометрів - Бородін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути