Ексклюзиви
середа, 21 квітня 2021 21:10

Чиновники зрозуміли, що державні підприємства - це "дійні корови" - експерт

Чиновники зрозуміли, що державні підприємства - це "дійні корови" - експерт
На думку експерта, в Україні реалізується токсична стратегія. Фото: unsplash

Державні компанії мають у першу чергу виконувати соціально значущі функції і місію, на другому плані - отримувати прибуток, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Наприклад, якщо ми говоримо про Приватбанк, Ощадбанк, Укрпошту, то вони мають виконувати функцію соціального казначейства: приймати платежі від населення, доставляти пенсії, тощо. Приватбанк повинен встановити мінімальну комісію, тому що не має права заробляти надприбутки на обслуговуванні платежів українців. Ощадбанк - мінімальну комісію за прийняття комунальних платежів, а не так як зараз. Так само Укрпошта повинна доставляти українцям пенсії, соціальні товари. Нафтогаз - забезпечувати громадян доступним газом власного видобутку, Укрзалізниця - доступними квитками", - говорить Олексій Кущ.

Натомість, на думку експерта, в Україні реалізується токсична стратегія.

"Нафтогаз не виконує соціально значимих функцій. Єдиною метою компанії є отримання прибутку. Через це газ власного видобутку населенню продають втричі дорожче. Ощадбанк постійно піднімає питання про підвищення комісії за комунальні платежі та встановлює високі тарифи. Тобто державні підприємства переводять на максимізацію прибутку", - переконаний Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Велику приватизацію й продаж державних банків під час війни допускати не можна" - економіст

За словами експерта, Укрпошта мала б працювати в режимі соціального казначейства і перекривати витрати на виплату та доставку пенсій за рахунок коштів від інших операцій. "Але якщо їй поставили задачу перераховувати в бюджет гроші, які потім підуть на "Велике будівництво", то звичайно що компанія перераховує собівартість інших послуг. Чиновники при владі зрозуміли, що державні підприємства - це "дійні корови". Із них можна через стягнення дивідендів отримувати досить великі гроші. Наприклад, Приватбанк торік перерахував до бюджету 24 мільярди гривень, Нафтогаз - більше 40 мільярдів. Це було б не так токсично для економіки, якби ці гроші йшли на користь населення. Але їх пустили на неефективні інвестиції. Зокрема, на "Велике будівництво".

Цього року відбудеться велика приватизація. Про це сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду. Планують залучити в бюджет до 12 млрд. грн від продажу державного майна.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники зрозуміли, що державні підприємства - це "дійні корови" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути