Ексклюзиви
вівторок, 20 червня 2023 22:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ціни на продукти зростуть" – в Україні зміниться вартість пального 

"Ціни на продукти зростуть" – в Україні зміниться вартість пального 
Перевезення для сільського господарства буде відображатися в цінах на кінцеву продукцію, наголосив Борис Кушнірук. Фото: "Мінфін"

З липня ПДВ на пальне відновиться до ставок, які були на рівні 20%. Це вплине на ціну на паливо та, як наслідок – вартість продуктів харчування. Натомість з курсом валют поки що все буде стабільно. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Борис Кушнірук.

"На курс валюти можна розрахувати, якщо він залишатиметься стабільним. Він повністю залежить від Національного банку і того фіксованого курсу, який Нацбанк встановлює. Зараз достатньо золотовалютних резервів і Національний банк зараз не готовий ухвалювати будь-яких рішень про девальвацію гривні. Відповідно, з курсом поки що все буде гаразд", – сказав Кушнірук.

Пальне подорожчає, коли відновлять ставку ПДВ на пальне, пояснив економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні почали зростати ціни на пальне ‒ експерт пояснив причини

"Це може статися після 1 липня або після 1 серпня. Ціна на пальне суттєво залежатиме від тих, які на зовнішніх ринках. Тому що збільшується ставка ПДВ, відповідно в залежності від того, яка буде вхідна ціна, на стільки пальне і подорожчає. Це може бути 7-8 гривень, але може бути менше. Поки що рано сказати. Це рішення треба було ухвалювати ще раніше. Але я був прихильником не підвищення ставки ПДВ, а збільшення акцизу. Це могло би зменшити зловживання схемами від сплати Податку на додану вартість. Підвищення треба, бо ті, хто пов'язаний з ввезенням пального, отримують надприбутки. Держава мала раніше цим зайнятися і отримувати гроші, які потрібні в бюджеті", – наголосив Кушнірук.

Ріст цін на пальне спровокує здорожчання продуктів харчування, додав економіст.

"Це в першу чергу. Тому що перевезення для сільського господарства буде відображатися в цінах на кінцеву продукцію", – уточнив Кушнірук.

Національний банк України на 20 червня встановив офіційний курс долара на рівні 36,56 грн. Він не змінювався з 21 липня 2022 року. Євро за добу подешевшав на 15 коп. і коштує 39,93 грн, повідомляє сайт НБУ. Офіційний курс польського злотого підвищився менше, ніж на 1 коп. від рівня попереднього дня і становить 8,96 грн.

В Україні із 16 червня почали зростати гуртові ціни на пальне. Разом з тим, зростають обсяги споживання пального автоперевізниками та аграріями. Окрім того, оператори очікують зростання податків на пальне з 1 липня. ПДВ на пальне відновиться до ставок, які були на рівні 20%.

Зараз ви читаєте новину «"Ціни на продукти зростуть" – в Україні зміниться вартість пального ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути