середа, 13 червня 2018 10:13

Ціни на нерухомість стабілізувались вперше за 4 роки

Ціни на нерухомість стабілізувались вперше за 4 роки
Експерт пояснив, чому будувати нові багатоквартирні будинки стане невигідно. Фото із відкритих джерел

Ціни на ринку житла стабілізувались вперше за останні чотири роки в Україні, - йдеться у 5-му Звіті про фінансову стабільність Національного банку. У той же ж час, старе житло продовжує падати в ціні. Так у Києві, за підсумками березня 2018 року середня ціна 1 кв м житла вторинного ринку знизилась на 2% в доларовому еквіваленті.

Щодо новобудов - ціни, навпаки, зросли на 1% в порівнянні із минулим роком.

А от прибутковість будівництва житла в середньостроковій перспективі зменшиться через зростання конкуренції і собівартості, а от попит так і залишиться обмеженим. Це спричинено низькою платоспроможністю українців. - повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Банки відновлюють іпотечне кредитування, але на сьогодні обсяги іпотеки не впливають на цінову динаміку на ринку житлової нерухомості", - коментує директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як забудовники економлять на якості житла

Що ж стосується причин зростання конкуренції серед забудівельників - скорочення кількості ділянок під забудову і нові державні будівельні норми, що обмежують щільність забудови. До того ж пропозиція значно перевищує попит.

НБУ зазначає, що в першому кварталі 2018 року обсяг введеного в експлуатацію житла становив 975 тис кв м, і в порівнянні із 2017 роком знизився на 15%. Більша частина новозбудованого житла припало на Київську, Одеську та Львівських областях.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на нерухомість стабілізувались вперше за 4 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути