вівторок, 31 травня 2011 09:34

Ціни на харчі зростуть більш ніж удвічі - прогноз

Ціни на харчі зростуть більш ніж удвічі - прогноз

Міжнародна благодійна організація Oxfam попередила, що в найближчі 20 років ціни на харчі в усьому світі можуть зрости більш ніж удвічі. У разі якщо глави держав і урядів не вживуть необхідних заходів, до 2030 року вартість зернових культур зросте на 120-180%.

У своїй доповіді Oxfam попереджає, що причинами такого різкого підвищення цін є глобальна зміна клімату, експортні обмеження, зниження курсу долара, низькі процентні ставки, спекуляція, підвищення цін на нафту й інші причини. Oxfam закликає світових лідерів до вдосконалення регулювання продовольчих ринків і вкладання коштів у глобальний кліматичний фонд.

"Продовольча система повинна бути переглянута, якщо ми хочемо подолати все більш гостру проблему зміни клімату, зростання цін на продукти харчування і брак землі, води та енергії", - вважає Барбара Стокінг, головний виконавчий директор Oxfam.

Організація рекомендує урядам взяти зростання цін під свій контроль. Зокрема, Oxfam радить владі запобігати постійне коливання цін на продовольство за рахунок збільшення підтримки (наприклад, субсидій на добрива та насіння) та інвестицій в дрібнотоварне сільське господарство. Також повинна бути підвищена прозорість на ринках товарів, збільшені запаси продовольства, завершена політика заохочення біопалива.

У довгостроковій перспективі основні причини зростання цін на продовольство повинні бути придушені шляхом надання країнам, що розвиваються простору на ринку з метою створити умови, необхідні для забезпечення національної продовольчої продукції цих країн, збільшення інвестицій у сільське господарство, орієнтованих на дрібних фермерів. Необхідно підтримувати дрібних виробників у їх зусиллях щодо адаптації до зміни клімату.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на харчі зростуть більш ніж удвічі - прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути