середа, 09 березня 2011 23:34

Ціни на газ для населення збільшуватимуть ще три роки - економіст

Ціни на газ для населення збільшуватимуть ще три роки - економіст

Упродовж найближчих трьох років вартість газу для населення збільшуватиметься на 30-50%.

Таку думку висловив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін в ефірі Першого ділового каналу.

"Незалежно від ситуації на зовнішніх ринках і ціни на нафту, все одно ціна на газ для населення буде зростати. На 30-50% найближчі три роки", - зазначив він.

За словами експерта, у цілому газовий сектор економіки матиме гарні перспективи розвитку, проте це навряд чи призведе до зниження цін на блакитне паливо для населення.

"Збільшується кількість інвесторів, зацікавлених у галузі. Думаю, найближчим часом збільшуватиметься видобуток газу. Це означатиме, що буде більше конкуренції. Можливо, буде більш дешевий газ, але не для споживачів, а, можливо, для бізнесу. Для населення, на жаль, тут гарних перспектив нема. Будуть лише більші і більші платежі", - наголосив він.

"Населення – більш-менш дисциплінований споживач. У перші два місяці (після підвищення тарифів. - ред.), як правило, рівень оплати дуже-дуже падає. Але потім він повертається до показника десь у 90% в середньому по Україні. Але є проблема з теплокомуненерго, які споживають газ, щоб постачати тепло населенню. Проблема у тому , що тарифи на тепло є низькими. Теплокомуненерго не можуть зібрати кошти, щоб повернути "Нафтогазу" за спожитий газ. Все вприрається у те, що треба підвищувати тарифи, і на тепло в тому числі, дуже суттєво", - додав Газізулін.

Економіст також зазначив, що Україні, можливо, вдасться домовитися з "Газпромом" про відв'язку ціни на газ від вартості нафти у світі.

"Але я думаю, що це справа, можливо, найближчих 50 років", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на газ для населення збільшуватимуть ще три роки - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути