Ексклюзиви
середа, 11 квітня 2018 15:20

Чим загрожує Україні "Північний потік-2"
7

Автор: gazprom.ru
  В 2017 році Росія підписала контракт на оренду трьох спеціальних кораблів
В 2017 році Росія підписала контракт на оренду трьох спеціальних кораблів

Німеччина і Фінляндія дозволили будувати через свою територію російський газопровід "Північний потік-2". Він має стати альтернативою українській газотранспортній системі. Європарламент і США засудили це рішення. Верховна Рада звернулася до міжнародного товариства з проханням не допустити будівництва газопроводу та монополії Росії на газових ринках світу.

Що таке "Північний потік-2"?

"Північний потік-2" (англ. Nord Stream-2) - друга лінія магістрального газопроводу з Росії в Німеччину через Балтійське море. Довжина - понад 1200 км. Проектна потужність першої гілки морського газопроводу "Північний потік" становила 27 млрд куб. Коли почнуть працювати дві гілки газопроводу, загальна потужність зросте до 55 млрд куб. газу на рік.
Автор: gazprom.ru
  Центр управління "Північний потік"
Центр управління "Північний потік"

Проект підтримують Німеччина, Нідерланди, Франція, Австрія та Росія. Противники "Північного потоку-2" - Польща, країни Балтії та Данія - заявляють, що він збільшить залежність Європи від російського Газпрому. Компанія уже постачає майже третину газу до Євросоюзу.

Підготовку до будівництва "Північного потоку-2" Росія почала з 2012 року. 2016-го виготовили труби великого діаметру зі спецпокриттям для використання на морському дні. Торік підписали контракт для використання трьох спеціальних кораблів для прокладання труб в 2018-2019 роках.

Автор: gazprom.ru
  Газпром домовився із великим енергетичними Із Європи корпораціями про будівництво
Газпром домовився із великим енергетичними Із Європи корпораціями про будівництво

Будівництво "Північного потоку 2" планують почати цього року. Завершити - до кінця 2019-го. Європейські партнери Газпрому - великі енергетичні корпорації Engie, OMV, Shell, BASF і Uniper. Вони вже отримали кошти для будівництва. Орієнтовна вартість газопроводу - $9,5 млрд.

Для чого Росія його будує?

"Північний потік-2" стане основним коридором постачання газу до Європи, заявив голова Газпрому Олексій Міллер.

"Транспортний коридор через Україну, втрачає свою роль, яку відігравав 10-20 років тому. Дозвіл Німеччини і готовність будівництва прийомного терміналу стало вирішальним для цього проекту", - підсумував Міллер.

Що пропонує Газпром?

Росія може зберегти транзит газу через Україну в розмірі 10-15 млрд куб. на рік, якщо українська сторона доведе економічну доцільність нового контракту. Це 10% від реальної потужності української ГТС.

Автор: gazeta.ua
  "Північні потоки" будуть паралельно йти 1200 км по дну Балтійського моря
"Північні потоки" будуть паралельно йти 1200 км по дну Балтійського моря

Скільки Україна перекачує газу в Європу щороку?

Наша газотранспортна система (ГТС) має потужність 146 млрд. куб. м. Територією України проходить 15 магістральних газопроводів, які мають вихід до Європи. Найбільші - "Союз", "Прогрес", "Уренгой-Помари-Ужгород". Торік обсяг транзиту сягнув рекордного значення за останні 8 років - 93,5 млрд куб. м.

Щоб побудувати зараз подібну до української ГТС із 38 тис. км магістральних газопроводів, 72 компресорними станціями, 13 підземними сховищами, потрібно щонайменше $350-400 млрд.

Автор: gazeta.ua
  Основні і можливі газові магістралі в Східній Європі
Основні і можливі газові магістралі в Східній Європі

Якщо "Північний потік -2" збудують, Україна втратить 55 млрд куб. м транзиту. Російський "Турецький потік" забере ще 30-40 млрд.

Чому частина країн дозволила будувати "Північний потік-2"?

Для країн Західної Європи найголовніше - забезпечення власної енергетичної безпеки. Також Газпром продає європейським компаніям газ за зниженими цінами. Великі будівельні проекти забезпечують робочі місця і замовлення для місцевих компаній.

Що каже Європарламент і США?

Країни Євросоюзу розділились. Одні підтримують будівництво газопроводу "Північний потік-2" і вбачають в ньому суто комерційний проект. Інші не хочуть отримати додатковий вплив Росії на внутрішню політику країни.

"Польща є однією з багатьох країн, яка виступає проти "Північного потоку-2". Майже половина держав-членів ЄС вже висловилася проти цього проекту. Єврокомісія та Європарламент представляють ту ж позицію, що і ми. Проект не має ринкового обґрунтування. На сьогодні майже половину газопроводів із Росії до Євросоюзу не використовують", - заявив глава МЗС Польщі Яцек Чапутовіч.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала, що проект "Північний потік-2" не може бути реалізований без збереження України як країни-транзитера. Вона визнала, що "Північний потік-2" є не лише економічним проектом. Варто враховувати і політичний фактор.

Президент США Дональд Трамп розкритикував Німеччину за дозвіл будівництва російського газопроводу.

Яка загроза існує для України?

"Північний потік-2" - це політичний хабар за лояльність до Росії. Реалізація проекту призведе до економічної та енергетичної блокади України", - розповів в інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt президент Петро Порошенко.

За транзит газу Росія платить Україні щороку від $3,5 млрд.

"Переводячи транзит із України на інші напрямки, Путін по суті розчищає шлях до повномасштабної військової операції. Яка в підсумку призведе до того, що російські танки опиняться на східних кордонах таких країн, як Польща, Угорщина, Словаччина і Румунія. Тому "Північний потік-2" - це по суті троянський кінь", - заявив голова Нафтогазу Андрій Коболєв.

Якими мають бути наші дії?

Потрібно переконати європейців, що використовувати українську ГТС економічно вигідніше, вважає Геннадій Рябцев, директор спеціальних програм НТЦ "Психея".

"Маємо дбати про національні інтереси. Пояснити, що через Україну газ буде постачатись швидше і дешевше. Не страшно, що Росія буде оператором нашої ГТС. Головне, щоб на вигідних для України умовах. 99% європейцям байдуже, що відбувається в нашій країні. Їх хвилює наявність газу і його вартість. Росія має в Європі потужних лобістів. А ми тільки закликаємо європейців подбати про наці національні інтереси. Але не пропонуємо їм нічого", - каже Геннадій Рябцев.

Автор: gazprom.ru
  В Німеччині добудовують прийомний термінал для російського газу.
В Німеччині добудовують прийомний термінал для російського газу.

На думку енергетичного експерта, неприпустимо, коли голова Нафтогазу виступає із політичними заявами.

"Має дбати про економічні показники, модернізацію газотранспортної системи і заробляти гроші. А не розповідати про жахливі плани Росії. Мусимо довести європейцям, що наша ГТС надійна. І ціна за транзит буде привабливою. Згадайте, коли відбулось зменшення тиску в магістралях на 7-8 відсотків цього року, то українців попросили менше використовувати газу. А ніхто із влади не подумав, що тиск може зникнути взагалі. Країна до цього не готова, адже тоді газ і в помешканнях українців зникне. Доведеться перебудовувати магістралі, налаштовувати насосні станції", - додав Геннадій Рябцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз почне стягнення боргу з Газпрому вже в квітні

Російський Газпром подав апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу в Україну. Щодо транзиту через українську Газотранспортну систему - збираються подати до кінця березня.
28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги Національної акціонерної компанії Нафтогаз про компенсацію за недопоставлені російською компанією обсяги газу для транзиту. У підсумку росіяни мають сплатити $2,56 млрд.
Газпром направив офіційне повідомлення Нафтогазу про розірвання контрактів на поставку і транзит, заявив 5 березня голова російської компанії Олексій Міллер.

Зараз ви читаєте новину «Чим загрожує Україні "Північний потік-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути