середа, 28 квітня 2021 10:08

Чи змусять українців здавати заощадження в банк і платити з них 5% податку

Чи змусять українців здавати заощадження в банк і платити з них 5% податку
Закон не передбачає обов'язкового декларування готівки. Фото: СБУ

Українців не зобов'яжуть сплачувати 5% від суми заощаджень, які вони покладуть на банківський рахунок. Та й позбутися готівки людей ніхто не змушуватиме.

Є законопроєкт, у якому податок такого розміру пропонують сплатити особам, хто має великі суми готівки, з яких раніше не сплачували податки. У такий спосіб матимуть змогу вийти з тіні й надалі працювати "набіло", - розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

На думку експерта, закон про так зване "нульове декларування" є логічним після майже 30 років процвітання в Україні корупції та тіньової економіки, яка становить сьогодні до 50% усієї економіки країни.

Потрібен механізм, щоб легалізувати ті величезні доходи й активи, які заробили громадяни. Ставки для легалізації цих доходів і активів також видаються прийнятними: 5% податків від активів і банківських рахунків в Україні й 9% податку на декларування активів і рахунків за кордоном. Це навіть менше за класичну українську десятину, яка ведеться в нас із княжих часів.

Декларування добровільне, тож можна взагалі цього не робити

Інше питання, що робити законослухняним українцям, які не отримували нелегальних доходів, не мають нелегальних активів, чиї звичайні квартири чи будинки побудовані на легальні зарплати чи кредити. Або що робити жителям сільської місцевості? А це 33% населення України, які мають свої будиночки, земельні ділянки, паї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Третина ринку АПК України знаходиться в тіні - Гетманцев

Тут треба дочекатися остаточного варіанту закону - чи це "нульове декларування" стосується всіх, чи лише тих, хто в різні періоди займали, наприклад, державні посади.

Але декларування добровільне, тож можна взагалі цього не робити.

Але потім? Чи передбачена в законі відповідальність за незадекларовані статки?

Так. Але є один нюанс Ті, хто розуміють, що вони набули рахунки чи активи незаконно, якщо є охота, скористаються цим "нульовим декларуванням". А ті, хто жодних економічних злочинів не скоював - чи їм держава потім ставитиме питання, звідки в них ці квартири чи будинки, меблі, авто, рахунок у банку? Оцей момент презумпції невинуватості поки що незрозумілий.

У вас поки що питань до цього законопроєкту більше ніж відповідей.

У нас така традиція, що від законопроєкту до остаточного варіанту закону можуть бути великі сюрпризи: геть інше, ніж було в проєкті. Між першим і другим читанням традиційно відбуваються великі зміни. Технологія однакова: запускають до громадськості якийсь варіант і чекають фідбеку - як реагуватимуть люди.

Залежно від цієї реакції вибудовується остаточний варіант. Так було й з ринком землі, і з усіма головними законопроєктами.

Що закон у такому вигляді означає для простих людей? Чи доведеться, наприклад, продавати паї, щоб заплатити податок на будинок?

Ні. Якщо людина впевнена, що вона має законні права на свої статки, то її в принципі не має нічого лякати. Тому що є рік до 1 липня 2022-го. До всього, що задекларувала людина в цей період, влада не може мати претензій.

Треба чітко виписати принцип презумпції невинуватості

А є такі, чиї статки не відповідають офіційній зарплаті на їхній державній посаді. Наприклад, судді, прокурори, працівники держпідприємств. Вони розуміють, що користувалися різними ходами й корупційними схемами, і краще все задекларувати, щоб потім не мати проблем. Для таких "свідомих" корупціонерів - це хороший варіант. Бо останніми роками маємо приклад, як працюють антикорупційні органи. Що пред'являють підозру, заарештовують навіть під час засідання Кабміну.

А щоб не потрапили під каток цього закону прості люди, які десь там трохи підзаробили, треба чітко виписати принцип презумпції невинуватості.

Єдине, що не є обов'язковим для декларування – це готівка

Особлива ситуація з нашими заробітчанами. Здебільшого вони працювали нелегально. Принаймні на початку. А потім із цих зароблених грошей тут купили житло чи відкрили бізнес. Як їм довести походження грошей?

Чи є подібні норми за кордоном? Де саме і як це там працює?

У багатьох країнах застосовувалися схожі механізми. Наприклад, досвід Румунії показав, що застосування подібного закону не принесло великих надходжень до бюджету. Але дало підставу для масштабних антикорупційних дій. Після декларування тепер у правоохоронців є підстави спитати: а звідки в тебе ще оце, якщо ти задекларував ось стільки? Тому зараз антикорупційний рух у Румунії дуже потужний.

Тобто запропоновані законопроєкти, по суті, є кроком в антикорупційній діяльності, яку від України очікує Захід?

Так. Тому що корупціонери оформляли своє майно на батьків, дітей, далеких родичів, племінників - влада не має зараз підстав це арештовувати. А якщо запровадять цей закон, то про все, що не задекларовано, питатимуть. З одного боку, для корупціонерів це лазівка для легалізації - відкупитися від держави, щоб не було претензій надалі. А для держави після 1 липня 2022 року це буде підставою для відкриття справи про корупційні діяння.

Голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пропонує українцям віднести накопичення в банк і заплатити новий податок. Цю новину жваво обговорюють у соцмережах.

Можна зрозуміти логіку чиновника, який представляє державу. Це один із механізмів легалізації доходів - готівки, яка замість банківської системи лежить під матрацами й не працює.

Використання касових апаратів відклали, тепер вимагають позбутися готівки – це дві несумісні речі

З іншого боку, в умовах, коли майже 30 років половина економіки перебуває в тіні, масова корупція в усіх сферах, мільйони українців змушені заробляти за кордоном, змушувати, особливо заробітчан, нести в банк заощадження – вважаю, що це неправильно. Особливо після історії масового банкопаду останніми роками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обсяг тіньової економіки України - це половина її ВВП - Гетманцев

У багатьох країнах також не дуже люблять розрахунки громадян готівкою. Ті ж США. Можливо, українські законотворці беруть із них приклад?

Треба не тільки брати зразки подібних законів в інших країнах, треба враховувати й українські реалії. І в цьому питанні, думаю, вони перебільшили.

Увесь світ поступово зменшує обіг готівки. Але це робиться не примусово, а добровільно. І за обов'язкового використання касових апаратів. У нас же використання касових апаратів відклали. Тепер вимагають позбутися готівки – це дві несумісні речі.

За три тисячі доларів уже ніхто не бігатиме

Наскільки я бачив цей законопроєкт, єдине, що не є обов'язковим для декларування – це готівка.

Але ж мине рік, і всіх під один гребінець гребтимуть? І тих, у кого кілька тисяч доларів збирали три покоління родини, і тих, у кого мільйонні статки.

Думаю, за три тисячі доларів уже ніхто не бігатиме. Бо там доведеться наймати великий апарат податкової, щоб перевірити усіх громадян.

30 березня на позачерговому пленарному засіданні Верховна Рада ухвалила в першому читанні три законопроєкти про запровадження добровільного декларування громадянами належних їм активів і сплату одноразового збору до бюджету. Ідеться про так звану амністію капіталу.

Норму про 5% податку з коштів, які раніше не декларувалися, розробив голова парламентського комітету з питань фінансів Данило Гетманцев.

Інформацію про те, що 5% стягуватимуть з усіх накопичень людей, які надійдуть у банки, він спростовує. Це абсолютно добровільна річ і шанс для бізнесу вийти з тіні й "обілити" кошти, з яких у попередні роки не сплачувалися податки, заявив Гетманцев

Зараз ви читаєте новину «Чи змусять українців здавати заощадження в банк і платити з них 5% податку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути