Ексклюзиви
неділя, 19 березня 2017 12:10

Чи дотягнуть до 30: експерти спрогнозували долю Приватбанку

Чи дотягнуть до 30: експерти спрогнозували долю Приватбанку
Що буде з Приватбанком за 5 років / Фото: Голос народу

19 березня минає 25 років від дня заснування Приватбанку. Його зареєстрували у 1992-му у Дніпрі. Нині банк має 2240 відділень. Найбільше їх у Дніпропетровській області — 254 та в Києві — 236. Має 19 тис. банкоматів і терміналів. Українці оформили 16, 8 млн карток цього банку. Одним з перших у світі почав використовувати одноразові SMS-паролі. До останніх інновацій належить введення міні-терміналів та вхід до інтернет-банкінгу через QR-код. На 1 січня, за даними Національного банку, мав найбільшу кількість активів – 220 млрд грн. Статутний капітал — 50 млрд грн. Торік банк націоналізували. Gazeta.ua розпитала експертів, яким вони бачать фінустанову через 5 років.

Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків:

Приватбанк розвивався найбільш динамічно в порівнянні з іншими банками, заснованими в 90-ті. Був складовою частиною успішної фінансово-промислової групи, мав ефективне управління. Керівники інтуїтивно відчували потреби ринку. Залучали висококласних технічних фахівців, які могли дати потрібні рішення. У інших не було цього ресурсу.

В історію увійде як найбільш технологічний український банк. Адаптований до українського споживача. На той час прогресивні технології в Україну приносили західні банки, але вони погано адаптувалися до наших реалій. Приватбанк унікально поєднав високий рівень технологій та підлаштованість під потреби українського споживача.

Прогресивні технології в Україну приносили західні банки, але вони погано адаптувалися до наших реалій

Поки що зарано оцінювати, як змінився банк для клієнта після націоналізації. Технологічно фінустанова втратить позиції, але це буде згодом. Якби ринок розвивався, треба було б за ним встигати і нарощувати такі рішення. А він скорочується. На попередній базі банк може пропрацювати ще декілька років.

Якщо не знайдуть ефективного способу використати Приватбанк для національної банківської системи, його чекає майбутнє звичайного державного банку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому досі невідома доля Приватбанку - експерт

Борис Кушнірук, економічний експерт:

У банк закачуватимуть гроші і далі. Питання не тільки в тому, бути чи не бути Приватбанку за п'ять років, а в тому, скільки нам за це доведеться заплатити. Що відбувається з Ощадбанком, Укрексімбанк? Щороку туди закачують капіталу по 10-15 мільярдів гривень, а результату немає. Ці гроші розкрадають. Якби їх держава не фінансувала їх, вони б збанкрутували.

Діра Приватбанку виявилася ще більшою, ніж очікували під час націоналізації. Шанси повернути кредити, які банк видавав власникам банку, безнадійні. Отже, у банку від'ємний капітал.

Питання не тільки в тому, бути чи не бути Приватбанку за п'ять років, а в тому, скільки нам за це доведеться заплатити

Входження держави в Приватбанк — вимушений крок, який витягнув з кишені платників податків круглу суму. Головне — вичистити цей банк і щонайскоріше його продати.

Стратегії, що робити з Приватбанком, немає не тому, що це комусь вигідно. А через відсутність кваліфікації у тих, хто мав би її сформувати. Врешті, через відсутність стратегії хтось таки на цьому нагріє руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приватбанку 25: соцмережі вибухнули іронічними фото

Олександр Охріменко, директор Українського аналітичного центру:

Лідерські позиції на ринку Приватбанк почав завойовувати ще в 90-ті. Першим поставив на потік переведення в готівку та обмін валют. Це був фурор — раніше такого не було. Виграли ще й за рахунок цікавої побудови менеджменту. Філіали зробили економічно самостійними. Кожне відділення мало свій баланс. Відсоток від прибутку йшов керівництву філіалу. На якомусь етапі виникла конкуренція між відділеннями Приватбанку. Виглядало смішно, але дало позитивний ефект.

У 90-ті це був ефективний спосіб залучити клієнтів. Так Приватбанк розрісся до унікальної фінансової установи з точки зору сервісу і структури.

Виникла конкуренція між відділеннями Приватбанку. Виглядало смішно, але дало позитивний ефект

У світі тільки один такий аналог - "Сітібанк". В Європі схожого за технологічністю не було. Інтернет-банкінг є, але набір сервісів у Приватбанку унікальний — безконтактні картки, додатки для смартфонів, онлайн-інкасація. Більша частина безготівкових переводів грошей фізичних осіб по Україні і міжнародних проходить через Приватбанк. Він підключений до всіх платіжних систем.

Однак державні банки завжди консервативні. Суттєвих змін у сервісі поки що немає, але Приватбанк уже дав позику державній монополії. Це дешеві позики без перспектив повернення. Державний менеджент не працює по-ринковому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приватбанк продали за гривню

За п'ять років Приватбанк стане схожим на нинішній Ощадбанк. Якусь частину сервісів згорнуть. Працівникам понизять зарплати. Для працівника Ощадбанку головне — вчасно прийти на роботу. Є клієнт чи ні, не цікавить. Навіть якщо Ощадбанк заробить гроші, весь прибуток піде в бюджет. Премія не залежить від збитків і прибутків. Відповідне й ставлення до роботи: головне – туди прийти.

У Приватбанку з самого початку платили премії і бонуси від результату. Був момент, коли працівники трохи нахабніли, щоб максимально заробити. Зараз поступово перебудовуються під Ощадбанк. Скоро там запанує така ж атмосфера — тихо, спокійно, нудно.

У лютому Приватбанк докапіталізували на 9,8 млрд грн. Для цього Мінфін випустив облігації внутрішньої позики на 15 років. Регулятор заявляв, що не бачить проблем із ліквідністю банку. У березні голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що Приватбанк знову звернувся щодо додаткової докапіталізації. Суму, яку просять у банку, не розголошують. На початку процедури націоналізації потребу в капіталі оцінили в 146 млрд грн. Приватбанк націоналізували 18 грудня. Мінфін купив 100% акцій фінустанови за 1 грн.

Зараз ви читаєте новину «Чи дотягнуть до 30: експерти спрогнозували долю Приватбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути