четвер, 03 травня 2012 09:30

"Чорноморнафтогаз" заявив, що "вишки Бойка" потроять видобуток газу на чорноморському шельфі

"Чорноморнафтогаз" заявив, що "вишки Бойка" потроять видобуток газу на чорноморському шельфі
Фото: ukrgazeta.com

Україна потроїть видобуток газу на чорноморському шельфі в найближчі три роки.

"Чорноморнафтогаз" заявив, що завдяки купівлі двох нових бурових платформ уже в найближчі два роки видобуток палива зросте вдвічі, а до 2015 року досягне 3 млрд куб. м, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Море газу".

Як розповів генеральний директор Чорноморнафтогазу Валерій Ясюк, у найближчі чотири роки компанія планує в три рази наростити видобуток газу. Так вже цього року завдяки бурінню шести свердловин планується додатково видобути 155 млн куб. м газу. До 2014 року будуть пробурені 64 нових свердловини і здобуті крім сьогоднішніх 1 млрд куб. м ще 2,07 млрд куб. м газу. А до 2015 року Чорноморнафтогаз планує пробурити 77 нових свердловин, збільшивши видобуток до 3 млрд куб. м на рік.

"Таким чином ми на 10% скоротимо імпорт газу з Росії, на третину забезпечивши споживання житлово-комунального комплексу своїм газом", - зазначив директор департаменту з видобутку нафти і газу НАК "Нафтогаз України" Олександр Зейкан.

Ясюк пояснив, що для збільшення видобутку газу "Нафтогаз" придбав дві плавучі бурові платформи, здатні бурити до 12 свердловин з однієї точки на глибині морського дна до 120 метрів. Максимальна глибина буріння з плавучих бурових - 9 тис. метрів. Обидві платформи були куплені минулого року, зараз в турецькому порту Гіресун завершуються роботи з монтажу першої з них - "Петро Годованець". Над проектом працюють близько 300 людей: місцеві фахівці, а також експерти сінгапурської інжинірингової компанії Keppel. Роботи будуть закінчені найближчими днями. Через два тижні установка повинна прибути до Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арбузов: курс гривні стабільний, а міжнародні резерви НБУ зростають

На початку наступного року в Україну прибуде друга аналогічна бурова платформа, постачальником якої виступає ВАТ "Ризька судноверф".

Як розповів виданню директор департаменту з видобутку нафти і газу НАК Нафтогаз Україна Олександр Зейкан, центр видобутку газу в Україні зміщується на шельф.

"Існуючі негативні відгуки про запаси газу в Чорному морі є з боку Росії, Туреччини та Румунії. Ми, навпаки, бачимо, що у нас на шельфі запаси газу досить значні - тільки площа Паласу має запаси 150 мільярдів кубометрів газу. Крім неї підготовлені до видобутку структури Лучицького, Глибоке, Кавказька, Абіха. Якщо зібрати їх усіх разом в перспективі, на шельфі можна буде здобувати більше 20 мільярдів кубометрів газу на рік", - зазначив Зейкан.

Втім, для того щоб довести видобуток газу на шельфі до значних обсягів Україну необхідно залучити міжнародних інвесторів, вважає головний інвестстратегії ФГ БКС Максим Шеїн.

"Російський "Газпром" не зацікавлений у збільшенні газовидобутку в Україні та по суті гальмує цей процес, що можна побачити на прикладі розробки структури Паласа, де переговори безрезультатно йдуть вже чотири роки. Тому необхідні міжнародні інвестори, які могли б освоювати такі проекти", - зазначив член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима.

Зараз ви читаєте новину «"Чорноморнафтогаз" заявив, що "вишки Бойка" потроять видобуток газу на чорноморському шельфі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути