Цього року кілограм часнику продають по 35-50 гривень за кілограм. Це вдвічі дешевше ніж торік. Про це розповіла експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.
"Торік часник завозили з Китаю. Він був дуже дорогим. Цього року фермери посіяли 1000 ге-ктарів часнику думали заробити. Але ціна його впала. Виявилось, у нас немає експертів по вирощуванні цієї культури. Врожай гірший ніж за кордоном і на імпорт не годиться. Тому внутрішній ринок наситився цією культурою", - каже Тетяна Гетьман.
Самі фермери не розповідають про кількість посіяного і справжні врожаї. Бояться конкуренції. Наприклад, якщо зараз бракує капусти, то фермери ще могли б її досіяти і на осінь могла б бути її велика кількість.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому дорожчає свинина
Найбільше за минулий рік подорожчала капуста. Її ціна виросла у 10 разів. Експерти поясню-ють, що ціна тримається через холодну та дощову погоду.
"Найгірше холодну і дощову погоду переносять огірки. Від холоду їх крутить, стають жовтува-тими та не ростуть. Доростають до 5 сантиметрів і сидять по кілька днів. Вибірку з поля торік робили щоденно. Цього року двічі на тиждень. Також змушені додатково їх удобрювати та кро-пити від хвороб. Рахували із напарником що не можемо з поля віддавати огірок дешевше 4 гри-вень. Відповідно на ринку він буде 8-9 гривень за кілограм. Зараз ціна тримається на рівні 7 гривень. Ситуація покращиться, як настане тепло. Коли середньодобова температура станови-тиме 17 градусів піде хороший ріст", - пояснив фермер із Херсонщини.
Коментарі