Ексклюзиви
середа, 06 квітня 2011 13:37

Бюджет втратить 3 млрд грн через зменшення акцизів на нафтопродукти?

Бюджет втратить 3 млрд грн через зменшення акцизів на нафтопродукти?

У разі повернення з 1 травня колишніх ставок акцизних зборів на нафтопродукти Україна може недоотримати до 8% - близько 3,3 млрд грн надходжень від цього збору, які визначені державним бюджетом на 2011 рік.

Такий прогноз озвучили в Міністерстві фінансів.

Згідно з листом відомства на адресу Міністерства енергетики та вугільної промисловості, який розробив законопроект про зниження ставок для стабілізації ситуації на ринку нафтопродуктів, така ініціатива суперечить чинному законодавству.

Мінфін звернув увагу на те, що акциз на нафтопродукти в Україні нижчий, ніж у європейських країнах та Росії, відповідно, нижча і його питома частка у вартості палива.

Зокрема, питома вага акцизу у вартості бензину в Україні - 17%, в Росії - 23%, у Польщі - більше 30%.

"Це свідчить, що зниження ставок акцизного податку не призведе до очікуваного істотного зниження цін на паливо. На формування ціни в межах законодавчого поля в більшій мірі впливають вартість сировини, технологічні витрати, торговельні націнки", - наголошено в листі.

Мінфін ще одним листом проаналізував другий законопроект Міненерговугілля стабілізуючого характеру, яким пропонується до 1 січня 2012 року скасувати податок на додану вартість на операції з ввезенням сирої нафти на територію України.

Міністерство зробило висновок, що такий законопроект порушує принципи українського законодавства та суперечить міжнародній практиці.

На його думку, нульова ставка ПДВ на операції з сирою нафтою означає недонадходження податкових відрахувань до держбюджету, які, зокрема, в 2010 році становили 4,4 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Бюджет втратить 3 млрд грн через зменшення акцизів на нафтопродукти?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути