пʼятниця, 23 жовтня 2020 10:30

Бульбашки у шампанському вважали недоліком

Бульбашки у шампанському вважали недоліком
Першими висадили виноград і робили рожеве вино у регіоні Шампань римляни. Фото: unsplash

23 жовтня відзначають Всесвітній день шампанського. Традиційно його святкують у передостанню п'ятницю жовтня.

Першими висадили виноград і робили рожеве вино у регіоні Шампань римляни у V столітті. Ігристе у цій провінції почали виготовляти в XVII ст.

Жителі Шампані намагалися знайти ідеальний рецепт вина, який прославив би їх регіон, як це сталося з Бургундією та бургундськими винами. Через природні умови червоний виноград не завжди дозрівав повністю. Процес бродіння тривав довго, утворюючи в пляшках бульбашки, від яких винороби намагалися позбутися. Але згодом ігристе стало популярним серед заможних сімей і королівських осіб.

Історія шампанського в Україні почалася у ХІХ ст. У 1812 році при Судацькому виноробному училищі заснували перше підприємство, що займалося ігристими винами.

Через те, що назва "Шампанське" є захищеною законом зареєстрованою торговою маркою, інші виробники не мають права так називати ігристі вина власного виготовлення.

Виробництво українського вина скорочується. У 2017 році наші підприємства забезпечили торговельні мережі 3,7 млн декалітрами ігристого, у 2018 — 3,3 млн декалітрів, у 2019 - менш як 3 млн декалітрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Coca-Cola анонсувала випуск алкоголю в 2021 році

За рік Україна наростила експорт ігристих вин на 33,2%. Найбільше українських ігристих вин придбала Німеччина - на $461 тис. На другому місці - Казахстан - $133 тис., третє - Нігерія - $111 тис. Водночас, імпорт ігристих вин в Україну за рік зріс на 38%.

Купуючи ігристе, українці надають перевагу вітчизняному виробнику. У 2019 році у роздріб напою придбали на 2,4 млрд грн.

Найдорожче ігристе вино в Україні - Dom Perignon P2 Rose. За 0,75 л напою доведеться викласти 55 тис. грн. Найдешевше - вітчизняного виробництва. За такий же об'єм потрібно віддати в середньому 110 грн.

З 2021 року на ввезення вина з ЄС введуть нульове мито. Наразі його розмір становить €0,3-0,4 за л.

Зараз ви читаєте новину «Бульбашки у шампанському вважали недоліком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути