вівторок, 14 липня 2020 21:39

Будуть продавати землю: експерт розповів про наслідки введення нового податку

Будуть продавати землю: експерт розповів про наслідки введення нового податку
З кожного гектару землі потрібно буде заплатити 1,5 тисячі гривень податку pixabay.com

Близько 4,5 млн українців обробляють свої паї. Мова йде про 13-15 млн. га землі, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"До порядку денного Верховної Ради включено законопроект №3131, який вводить мінімальний податок на кожен гектар землі сільськогосподарського призначення. Суть законопроекту - всі власники паїв, які не здають їх в оренду, мають заплатити податок у розмірі 5% від нормативно-грошової оцінки землі. Сьогодні гектар оцінюють у 30 тисяч гривень. Отже з кожного потрібно буде заплатити 1,5 тисячі гривень податку. І навіть тоді якщо втратили урожай чи земля стояла незасіяна. Якщо ж пай перебуває в оренді, то податок платитиме орендар", - пояснює Кущ.

На думку експерта, вводити зараз такий податок, коли перебуваємо у системній кризі, неприпустимо.

"Депутати вважають, що кожен фермер щороку отримує фіксовані гроші. Це повна маячня. В Україні сільське господарство має високий ступінь ризику: неврожай, засуха, пожежі, шкідники, врожай застряг на елеваторі чи відібрали рейдери. Різке падіння цін на внутрішньому чи зовнішньому ринку. Або сімейне господарство використовує частину землі під сінокос, випас худоби чи ділянка знаходиться "під парою". Фактично такий же податок можна примінити до власників авто. Якщо припустити, що кожен, хто має машину, може заробляти у службі таксі. Або до власників житла: всі, хто має другу квартиру, фактично на ній мають заробіток", - каже Олексій Кущ.

Експерт вважає, що запропонований законопроект фактично стимулюватиме продавати землю або здавати її в оренду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від бармена до перекладача: яку роботу пропонують влітку

"Профільні агроасоціації кажуть, що ініціатива не торкнеться ділянок до 1 гектару. Але в Україні середній розмір земельного паю набагато більший. Ділянок в обробці до гектару невелика кількість", - зазначає він.

В Україні зараз діє так звана аграрна тріада, яка унікальна в світі.

"На ринку є великі агрохолдинги, вони залучають інвестиції і забезпечують експортний вал. Середні фермери забезпечують продуктову безпеку країни. Третя група - дрібні фермери, вони відповідають за продуктове різноманіття на ринку. Знищення дрібних і середніх фермерів призведе до обезземелення селян. Колись подібне зробили в Бразилії. В селян викупили землі за невеликі гроші. Люди поїхали в міста, щоб знайти роботу і вижити", - підсумував Кущ.

Паї мають майже 7 млн українців, за даними Держгеокадастру. Середній розмір ділянки - близько 4 га. 4,7 млн власників обробляють землю самостійно. Решта - здають в оренду агрофірмам.

Зараз ви читаєте новину «Будуть продавати землю: експерт розповів про наслідки введення нового податку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути