понеділок, 27 січня 2020 14:22

Борги по зарплаті: чи допоможе ініціатива уряду повернути гроші українцям

Борги по зарплаті: чи допоможе ініціатива уряду повернути гроші українцям
Уряд пропонує зобов'язати роботодавців платити компенсацію за затримку зарплат Фото: radiotrek.rv.ua

Уряд пропонує зобов'язати роботодавців платити компенсацію за затримку зарплат, пенсій, стипендій, соцвиплат. Відповідний законопроєкт передали на розгляд Верховної Ради.

"Цю ініціативу можна пояснити тим, що за останні пів року, за даними Держстату, заборгованість зросла на чверть і становить 3,2 мільярда гривень. Дійшло до боргів по зарплаті вчителям. Важко згадати, коли востаннє таке було. Найбільші борги - перед працівниками вугільної галузі. Тут криза у всіх секторах: від видобутку до переробки", - розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

За словами міністра соціальної політики Юлії Соколовської, основне нововведення - до законопроєкту внесли чіткий перелік виплат, за затримку яких передбачається компенсація. Зокрема, це пенсії або щомісячне довічне грошове утримання, соціальні виплати, стипендії, заробітна плата, сума індексації грошових доходів громадян. Раніше цього не було. Натомість механізм виплат не змінюється. Він враховує інфляцію за період затримки зарплати чи пенсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно шукати нову роботу: поради рекрутерів

Економіст Олександр Охріменко вважає, що такий закон не пришвидшить виплату зарплат.

"Закон не дає джерел для виплати зарплат. Особливо складно стало великому бізнесу, який нараховує білу зарплату. Вони сплатили податки, а грошей на зарплату не мають. Для дрібного бізнесу непідйомним є зростання офіційної зарплати. Зараз за її невиплату є кримінальна відповідальність. Але це нікого не хвилює", - каже Охріменко.

Економіст переконаний, що пенсії і стипендії уряд видаватиме вчасно.

"Проблеми можуть бути із виплатою лікарняних. Щоб вирішити питання із заробітною платою, пенсіями слід піднімати економіку, наповнювати бюджет", - додає він.

З початку року в Україні зросли борги по зарплаті. В освіті на 46,2% (до 51,848 млн грн), готелі та організація харчування - на 38,4% (до 0,519 млн грн), професійна, наукова і технічна діяльність — на 27,6% (до 195,981 млн грн), сільське господарство — на 4,6% (27,387 млн грн), підприємства транспорту, складського господарства, поштової та кур'єрської діяльності – на 3,4% (до 214,393 млрд грн).

Зараз ви читаєте новину «Борги по зарплаті: чи допоможе ініціатива уряду повернути гроші українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути