Ексклюзиви
понеділок, 06 лютого 2017 14:17

Блокування залізничного сполучення зупинить українські заводи та економіку - профспілки

Блокування залізничного сполучення зупинить українські заводи та економіку - профспілки
Фото: 24tv.ua

Блокування залізниці на Донбасі призведе до зупинок українських заводів, втрати робочих місць та падіння курсу гривні. Про це йдеться у листі на адресу президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, голови РНБО Олександра Турчинова від глав федерацій і профспілок металургів та гірників.

"Блокування, спрямоване на припинення співпраці з неконтрольованою територією, в першу чергу, негативно позначиться на економіці України. Припинення залізничного сполучення з тимчасово непідконтрольними територіями призведе до зниження, а в деяких випадках і до повної зупинки виробництва на підприємствах гірничо-металургійного комплексу (ГМК). Це гірничо-збагачувальні та металургійні комбінати, феросплавні і коксохімічні заводи. Частина з них розташована на українській території, частина – на окупованій, але всі вони працюють в українській юрисдикції і платять податки в бюджет України", - йдеться в листі.

Автори листа також заявляють, що більшість підприємств, які постраждали через блокаду, експортно-орієнтовані, одержувана від продажу їх продукції виручка допомагає підтримувати курс національної валюти. Не меншої шкоди може бути завдано залізничній та портовій інфраструктурі, оскільки підприємства ГМК є найбільшими вантажовідправниками.

"Скорочення експорту української продукції може призвести до погіршення торгового балансу, девальвації національної валюти і чергового зростання цін, а також втрати ринків збуту, які швидко будуть завойовані іншими постачальниками, що спричинить за собою ще більше зубожіння основної частини населення", - йдеться в листі.

За словами авторів, блокування в цілому призведе до нанесення серйозної шкоди українській державі, незважаючи на нібито благі наміри, задекларовані її організаторами.

"Враховуючи гостроту ситуації і масштаб потенційних негативних наслідків, звертаємося до вас із закликом вжити необхідних заходів в межах ваших повноважень для відновлення роботи залізничного транспорту України та вантажоперевезень між українськими промисловими підприємствами", - резюмують автори листа.

Як повідомлялося, на Донбасі заблоковані залізничні перегони Светланове-Шипилове (з 25.01.2017) і Курдюмівка-Артемівськ (з 02.02.2017).

Зараз ви читаєте новину «Блокування залізничного сполучення зупинить українські заводи та економіку - профспілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути