середа, 31 серпня 2011 20:19

Бензин подорожчає на 20 копійок через два тижні - експерт

Бензин подорожчає на 20 копійок через два тижні - експерт

Після підвищення в Україні з 1 вересня акцизного збору на нафтопродукти роздрібна вартість бензину підвищиться на 20 копійок.

Такий прогноз озвучив заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев у ефірі Першого каналу Українського радіо.

"Сьогодні пройшло повідомлення, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості гарантує неподорожчання бензину. Там вважають, що трейдери мають такий великий запас міцності та потенціал для зниження цін, що підвищення акцизів на бензин з 1 вересня на 50 євро з тонни, та на дизельна паливо 30 євро з тонни ніяк не вплине на ціни. Але, на жаль, той потенціал для зниження роздрібних цін, який накопичили трейдери протягом другої половини серпня, не настільки великий, щоб компенсувати повністю це подорожчання. Запровадження акцизів мало б призвести до подорожчання приблизно на 50 копійок за літр у роздрібі, у той же час потенціал для зниження у трейдерів - 30 копійок. Тому протягом найближчих двох тижнів слід очікувати подорожчання бензину на 20 копійок", - сказав він.

За його словами, цей прогноз справдиться, якщо трейдери не поженуться за надприбутками.

"Але зараз вони не є такими вже зажерливими і нечесними, як їх звикли уявляти. Тому що роздрібна націнка майже така сама, як і в більшості європейських країн - це приблизно 5-7% на бензині вітчизняного виробництва", - наголосив експерт.

Водночас Рябцев додав, що значні націнки можливі на іменне паливо.

"За іменні марки палива споживач з радістю викладає десь на 50-80 копійок більше, знаючи, що таке паливо гарантує якість та чистоту двигуна", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Бензин подорожчає на 20 копійок через два тижні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути