Ексклюзиви
субота, 26 вересня 2020 21:10

Банківська картка – це гаманець, а не аксесуар: економісти пояснили, як не стати жертвою шахраїв

Банківська картка – це гаманець, а не аксесуар: економісти пояснили, як не стати жертвою шахраїв
Банківську картку потрібно зберігати в надійному місці, пінкод не можна писати на звороті картки чи повідомляти стороннім. Фото: pexels.com

В Україні система захисту особистих даних навіть краща, ніж у деяких країнах ЄС. Шахраям вдається дурити власників платіжних карток через їхню жадібність, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Деякі українські банки пропонують подвійний ключ, який постійно змінюється. Тобто потрібно двічі підтверджувати, що ви зайшли і вийшли із системи. Водночас методи шахраїв стандартні. Наприклад, повідомляють що ви виграли мільйон. Щоб отримати гроші, треба продиктувати дані банківської картки", - пояснює він.

Додає, що за особливо великі крадіжки шахраям загрожує до 12 років в'язниці. Проблема в тому, що їх непросто виявити.

"Нацбанку потрібно швидко та своєчасно виявляти та блокувати шахрайські схеми. Після цього масово попереджати українців про небезпеки. Робити це через усі соціальні мережі, рекламу, а не тільки виставляти інформацію на профільному ресурсі", - наголошує Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зловмисники зняли понад 1 млн грн за допомогою підробних карток

Фінансовий аналітик Олексій Лупоносов пояснює, що серед українців досі є ті, хто до банківської картки відноситься як до аксесуару, а не до гаманця.

"Банківську картку потрібно зберігати в надійному місці, пінкод не можна писати на звороті картки чи повідомляти стороннім. Часто через неуважність громадяни самі віддають свої дані шахраям. А правоохоронці всю провину вішають на власників карток. Останнім часом зросла кількість махінацій з картками в інтернеті. Недобросовісні продавці беруть передоплату за товар, а потім зникають", - каже він.

Додає, що у свій час витік баз особистих даних українців стався через банкрутство понад 100 банків.

"Шахраї телефонують і називають ім'я, прізвище власника картки, ключові слова. Дехто роками не змінює номери телефонів. Людям пояснюють, що треба щось сплатити, відкрити картку чи збільшити на ній ліміти. Просять назвати пінкод та секретний код на звороті картки. Далі просто списують кошти. Такі махінації не вигідні людям, які працюють в діючих банках. Поцупити базу даних клієнтів без того, щоб цього не помітили, неможливо. Все фіксується", - підсумував Лупоносов.

Національний банк пропонує позбавляти свободи на 1 рік і більше за шахрайство з пластиковими картками. Регулятор вже працює над відповідним проєктом змін до Кримінального кодексу.

Зараз ви читаєте новину «Банківська картка – це гаманець, а не аксесуар: економісти пояснили, як не стати жертвою шахраїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути