вівторок, 25 жовтня 2011 09:48

Банки можуть припинити видавати кредити через дії НБУ - ЗМІ

Банки можуть припинити видавати кредити через дії НБУ - ЗМІ

Криза ліквідності, що охопила міжбанківський кредитний ринок і спровокована діями Національного банку України (НБУ), що піклується про стабільність курсу гривні, може викликати зупинку кредитування в банках.

Про це з посиланням на джерела в держбанках пише "Комерсант-Україна" в публікації "Гривня поза зоною доступу".

"Нацбанк хоче змусити банки продавати валюту зі своєї позиції. За моєю інформацією, багато іноземних установ, навпаки, купують валюту за вільні гроші і потім продають у Лондоні NDF (безпоставковий форвард). Якщо вони купують валюту по 8,012 гривень за долар, вкладаються в місячний NDF під 8,42 гривень за долар, то з урахуванням конвертацій і можливого зростання курсу через місяць запрацюють не менше 15 копійок на 1 доларі. Якби у нас був свій банк за кордоном, я б теж вкладався в NDF", - зазначив менеджер держбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк повідомив, коли українці обмінюватимуть валюту без ксерокопії документа

У НБУ це підтверджують.

"Банки вже сконцентрували понад 9 мільярдів доларів. Чому ці гроші не конвертувати в гривню? Замість того, щоб кредитувати економіку, банки сидять у цьому валютному кеші", - сказав директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.

Ця проблема може призвести до зупинки платежів.

"Високі ставки овернайт небезпечні тим, що банки дуже скоро зупинять клієнтські платежі, і настане колапс", - зазначив експерт з питань державного боргу та реструктуризації банків проекту USAID "Розвиток фінансового сектора" FINREP Володимир Висоцький.

Банки поки перекредитовування під високий відсоток і платежі не зупиняють, але починають заморожувати кредитування.

Нагадаємо, раніше Дубихвіст повідомив, що запас міцності банківської системи України більш ніж достатній, і банки зараз ведуть більш обережну політику ризиків ліквідності.

Зараз ви читаєте новину «Банки можуть припинити видавати кредити через дії НБУ - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути