Ексклюзиви
четвер, 20 лютого 2020 16:00

Банкам заборонили нараховувати відсотки за кредитами військовослужбовців

Банкам заборонили нараховувати відсотки за кредитами військовослужбовців
Кредит військовослужбовця фактично "заморожується" на час проходження військової служби bank.gov.ua

Банки не повинні нараховувати військовослужбовцям відсотки за кредитом, а також штрафи за несвоєчасне погашення при проходженні військової служби.

"Це означає, що кредит військовослужбовця фактично "заморожується" на час проходження військової служби. Військовий має можливість тимчасово не виплачувати тіло кредиту, а банк не нараховує відсотки і штрафи за прострочення виплат", – підкреслюється в повідомленні пресслужби Національного банку України.

У пресслужбі посилаються на закон "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їхніх сімей".

У НБУ звертають увагу, що норми, які звільняють військовослужбовців від нарахування відсотків, штрафів і пені на час проходження військової служби, поширюються не тільки на банки, а й на небанківські фінансові установи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми використали не всі можливості для залучення іноземних інвестицій - Продан

У той же час протягом останніх п'яти місяців до Національного банку надійшло понад 100 звернень військовослужбовців, які скаржаться на нарахування банками відсотків і штрафів за їх кредитами в період військової служби.

"На початку 2020-го такі звернення почастішали. Всього військовослужбовці поскаржилися в НБУ на 17 банків", – констатують в НБУ.

У зв'язку з цим регулятор 14 лютого направив банкам додаткове роз'яснення щодо виконання ними вимог законодавства в частині не нарахування відсотків, штрафів і пені за кредитами для професійних військових і контрактників з початку особливого періоду (з 18 березня 2014 року), а для моілізованих військових – з дати їх мобілізації.

"За кожним випадком порушення Управління захисту прав споживачів фінансових послуг Національного банку зверталося безпосередньо до банків з вимогою вирішити ситуацію. Близько у 60% випадків проблему вирішили позитивно для споживачів-банки: списали неправомірно нараховані відсотки. Решта випадків поки вирішуються", - наголошується в повідомленні.

При цьому Національний банк перевірить дотримання прав військовослужбовців двома банками, на які скаржилися найчастіше, при запланованих в поточному році перевірок цих банків.

Цьогоріч гривневі кредити, зокрема іпотечні, подешевшають до історичного мінімуму, кажуть в Національному банку. Так, кредити для бізнесу в четвертому кварталі 2019-го стали доступніші на 2,4 в. п. Гроші підприємцям давали під 15,7% річних. До середини лютого 2020-го ставка впала до 15%, повідомила пресслужба регулятора.

Зараз ви читаєте новину «Банкам заборонили нараховувати відсотки за кредитами військовослужбовців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути