понеділок, 15 жовтня 2012 09:14

Азаров перед виборами запропонував провести перерахунок пенсій

Азаров перед виборами запропонував провести перерахунок пенсій
Перерахунок пенсій хочуть здійснювати щорічно до 1 березня. Фото: ub.ua

Кабінет міністрів пропонує проводити осучаснення пенсій, тобто їх перерахунок відповідно до зростання середньої зарплати в країні, за наявності коштів у Пенсійному фонді.

Про це пише "Комерсант-Україна" у публікації "Пенсії звіряють час".

Як зазначає видання, напередодні парламентських виборів Кабмін запропонував переглянути систему індексації пенсій. Поданий у Верховну Раду законопроект №11316 встановлює в законі "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" автоматичний перерахунок кожні два роки пенсійних виплат працюючим пенсіонерам, який буде враховувати дані персоніфікованого обліку. Це дозволить щорічно до 1 березня здійснювати перерахунок працюючим пенсіонерам (за умови, що після призначення пенсії вже є не менше двох років стажу).

У профільному законі також вперше буде прописано поняття "осучаснення" пенсійних виплат залежно від темпів зростання середньої зарплати. Це необхідно для створення "рівних умов розрахунку пенсій незалежно від року їх призначення". Таке підвищення пенсій проводилося й раніше, але нерегулярно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аграріїв кредитують під 24%, розвивати галузь неможливо - експерт

У травні 2012 року уряд осучаснив пенсійні виплати, виходячи з зарплатної бази 2007 року, назвавши це "соціальними ініціативами президента". Раніше перерахунок проводився урядом Юлії Тимошенко в 2008 році за рівнем зарплат 2006 року. Цього року на осучаснення з держбюджету направили понад 9 млрд грн, через що дефіцит бюджету Пенсійного фонду зріс з 9,7 млрд до 15,3 млрд грн.

Завідуюча відділом соціальної політики Національного інституту стратегічних досліджень Ольга Піщуліна відзначає, що питання осучаснення пенсій підняли виключно через вибори. Прем'єр-міністр дав доручення розробити цей законопроект ще у квітні. Співрозмовник видання в Міністерстві соціальної політики говорить, що вони мають намір запропонувати Мінфіну в наступному році передбачити ресурс на чергове осучаснення пенсійних виплат на базі зарплат 2008 року.

"На це потрібно 17 млрд грн, і ми хочемо запропонувати тактику не одномоментного перерахунку, а поетапного - раз на квартал, три рази за рік або раз на півроку. Ще не визначилися", - розповів чиновник.

Чим більше буде таких етапів протягом року, тим менше коштів знадобиться для проведення підвищення пенсійних виплат.

Зараз ви читаєте новину «Азаров перед виборами запропонував провести перерахунок пенсій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

95

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути