Ексклюзиви
вівторок, 12 березня 2019 10:53

Автогаз дорожчає: як зміниться ціна найближчим часом

Автогаз дорожчає: як зміниться ціна найближчим часом
Україні завозить автомобільний газ з Росії, Білорусі, Казахстану. Невеликий обсяг виробляється всередині країни - 30%. Фото: Новое Время

В Україні з початку березня дорожчає автогаз. Ціна зросла на 30 коп./л. Через два-три тижні паливо може додати ще 1 грн/л.

"Автогаз користується попитом, поки його ціна не перевищує 50-55% від вартості А-95. Сьогодні його вартість становить 38% від вартості бензину. Найближчі два-три тижні подорожчання літра палива на гривню не буде сюрпризом ні для споживачів, ні для операторів. Тоді ми дійдемо до показника 40-42% від вартості А-95", - розповідає експерт енергоринку Леонід Косьянчук, пише Сегодня.

Взимку автогаз відчутно подешевшав. З жовтня 2018-го по лютий 2019 року ціна впала на 46%. У жовтні гуртові ціни становили 29 тис. грн/т. У лютому - 15 тис. грн/л.

"Відповідно подешевшав автогаз і в роздробі. Літр коштував 10,39 гривень. У цей період наклалися два фактора - сезонність, коли попит взимку скорочується, і надлишок ресурсу, який утворився ще в кінці минулого року", - пояснює директор науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться вартість бензину найближчим часом

Україні завозить автомобільний газ з Росії, Білорусі, Казахстану. Невеликий обсяг виробляється всередині країни - 30%.

"Коли хтось хоче купити більше ресурсу і створюється ажіотажний попит - в оптовому сегменті ринку відразу зростають ціни. За два тижні вони піднялися на 22%. Це вперше з жовтня 2018-го. Водночас подорожчання не буде істотним. Ринок наситився і все буде визначатися попитом", - додає Рябцев.

За словами експерта з енергетики Валентина Землянського, держава може стабілізувати ціни на бензин і автогаз через регулювання ставок акцизу або митних платежів.

З початку року до березня автогаз подешевшав на 3,12 грн/л, або на 23%.

Зараз ви читаєте новину «Автогаз дорожчає: як зміниться ціна найближчим часом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути