вівторок, 03 липня 2012 11:54

Кавуни і дині зараз продають з допустимою нормою нітратів - експерт

Кавуни і дині зараз продають з допустимою нормою нітратів - експерт
Ігор Стрелюк: Маємо досить якісну продукцію баштанних. Фото: agribusiness.kiev.ua

Цього року перша баштанна продукція з'явилася на оптових ринках практично на місяць раніше, ніж зазвичай.

Про це повідомив у коментарі для Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Стрелюк.

"У минулі сезони кавуни та дині вважалися ранніми, якщо вони з'являлися 12-15 липня. Цьогоріч першу продукцію на ринках Києва можна було купити вже 15 червня, а на півдні України – ще раніше, - зазначає експерт. - Рекордно ранній початок сезону баштанних увів у шоковий стан не тільки споживачів, а й адміністрації оптових плодоовочевих ринків. Тому що ажіотаж довкола нібито шкідливих кавунів та динь у такий ранній період досягає апогею, і висока відповідальність лежить саме на їхніх плечах".

За словами фахівця, кількість нітратів у ранній баштанній продукції, яка продається на оптових ринках, – у нормі.

"Маємо досить якісну продукцію баштанних. Як показують дослідження лабораторій оптових ринків, гранично допустима концентрація (ГДК) нітратів у плодах кавуна – 60 мг/кг, дині – 90 мг/кг. Рання продукція отримана за допомогою розсадного способу вирощування та використання тимчасових плівкових покриттів різних конструкцій. Крім того, суха і тепла погода з температурою повітря 25-30 градусів за Цельсієм та достатнє сонячне освітлення на початку сезону ще в квітні прискорило вегетаційний період", - каже Стрелюк.

За підрахунками експерта, у 2012 році кавун займає площу близько 70 тис. га, диня – 20 тис. га. Фермери південних областей очікують середню врожайність кавуна в незрошуваних умовах на рівні 14-16 тонн на гектарі, в зрошуваних умовах – 40-45 т/га, дині в незрошуваних – 7-8 т/га, в зрошуваних – 10-14 т/га.

"Крім того, сезон 2012 року буде найдовшим за весь період незалежної України. Із середини червня споживачі зможуть ласувати цими продуктами традиційно до кінця вересня. А якщо не буде затяжних дощів, то й деякий період у жовтні", – наголосив Стрелюк.

За даними УКАБ, на сьогодні оптова ціна на кавун знаходиться у межах 3 грн./кг, споживачі купують продукцію від 4 грн./кг. Диня сортова оптом коштує близько 10 грн./кг, ціна для споживача становить від 13 грн./кг. Прогнозується, що у липні-серпні кавун буде коштувати від 1,5 грн./кг, диня – від 1,8 грн./кг.

Зараз ви читаєте новину «Кавуни і дині зараз продають з допустимою нормою нітратів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути