пʼятниця, 05 квітня 2013 07:00

Американський посол в Донецьку потужно агітував за видобуток сланцевого газу

Американський посол в Донецьку потужно агітував за видобуток сланцевого газу
Фото і відео: Тетяна Заровна

- Ви можете революціонізувати енергетичну галузь, - заявив 4 квітня Надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джон Теффт на зустрічі з головою Донецької облдержадміністрації.

Розхвалюючи перспективи видобутку сланцевого газу в Україні, посол розповів про революційний прорив у енергетиці США.

- Ми вже більше не імпортуємо газ. Замість 80 мільярдів кубічних метрів газу, який ми імпортували, зараз ми повністю забезпечили себе власними ресурсами. І ціна за 1 тис. кубометрів газу в США становить 120 доларів, у той час як у Європі ціна природного газу набагато більша.

Так само посол повідомив, що завдяки видобутку сланцевого газу в США створено 0,5 мільйона робочих місць. Він висловив упевненість, що в результаті промислового видобутку сланцевого газу на території України не постраждає екологія. Та істотно покращиться якість життя українців.

У загальній складності пан посол близько 30 хвилин зустрічі з Донецьким губернатором присвятив агітації за видобуток сланцевого газу компаніями "Шелл" і "Шеврон".

- Як представник США я не зобов'язаний підтримувати компанію "Шелл", тому що вона не американська, - уточнив пан посол. - Я більше налаштований підтримувати американські компанії. Такі, як "Шеврон". Я завжди вважав себе прихильником захисту навколишнього середовища і до цих питань дуже уважно ставився. Вивчав питання видобутку сланцевого газу і переконаний, що якщо це робити відповідним чином, з дотриманням усіх пересторог, це можна робити без шкоди для екології.

/media/video/491240/1_491240.mp4

Теффт розповів, що в його країні місцева влада наділена можливістю контролювати роботу газовидобувних компаній.

- Видобуток на урбаністичних територіях стала великою проблемою в Сполучених штатах. Представники місцевої влади визначають, яким чином регулюють компанії, які видобувають сланцевий газ.

За визнанням пана посла, ще кілька років тому він нічого не знав про сланцевий газ, але сьогодні вважає себе експертом в цій області.

- На мене велике враження справило ваше інтерв'ю на цю тему журналу "Кореспондент", - похвалив промову посла голова ОДА Андрій Шишацький. - І ми передрукували його в місцевій пресі.

У своїй промові про користь сланцевого газу Шишацький повідомив американському послу, що за всіма мітингами супротивників видобутку стоять "одні і ті ж політичні партії". Він переконаний, що не заангажованих супротивників просто не існує, а є тільки політики, для яких "чим гірше Україні, тим вищі їхні шанси".

Крім того Шишацький впевнений, що гасла "проти фрекінга" і "за митний союз з Росією" - присутні пліч-о-пліч практично на всіх екологічних акціях. А опозиційні партії приєдналися до протестів лише заради підняття свого низького рейтингу.

Шишацький назвав питання видобутку сланцевого газу в Україні геополітичним. І в зв'язку з цим він висловив своє відношення до українського націоналізму. На його думку, націоналізм в нашій країні заснований не на любові, а "на ненависті до всього іншого".

- Я за здоровий націоналізм. За націоналізм, побудований на любові до своєї країни. У тому числі на її енергобезпецм, - підкреслив Шишацький.

- У мене з лідерами опозиції з цього приводу були розмови, - відповів на це американський посол. - Треба мати мужність розрізняти те, що є благом для країни.

Напередодні Теффт дав інтерв'ю телеканалу Ріната Ахметова, де озвучив ті ж тези про користь видобутку сланцевого газу в Україні. І практично повністю таку ж промову на захист планів "Шелл" і "Шеврон" пан Теффт виголосив на вчорашній зустрічі з мером Донецька Олександром Лук'янченком.

- Я переконаний, що американські компанії будуть робити все відповідним чином, щоб допомогти Україні задовольнити свої потреби в газі. У разі видобутку сланцевого газу в Україні - майбутнє її буде привабливим. Я це кажу як друг України. Не тому, що хочу підтримати ці американські компанії, а тому, що доля України мені не байдужа, і, я сподіваюся, це може поліпшити життя тут.

/media/video/491240/2_491240.mp4

Зараз ви читаєте новину «Американський посол в Донецьку потужно агітував за видобуток сланцевого газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути