Ексклюзиви
вівторок, 06 грудня 2011 10:27

Американці програли "Нафтогазу" справу на 200 мільйонів

Американці програли "Нафтогазу" справу на 200 мільйонів

Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову американської корпорації Merchant International Company Ltd, яка намагалася стягнути з НАК "Нафтогаз України" борг у розмірі $24,71 млн - близько 200 млн грн.

Ці гроші - борг української державної компанії перед російським "Газпромом", який виник наприкінці 1990-х, пише портал "Дело".

У 1998 році "Укргазпром" (правонаступником якого згодом став "Нафтогаз України") і компанія "Газпром" уклали договір, згідно з яким частина поставленого обсягу газу в Україну буде оплачена у вигляді фінансування робіт з будівництва соціальних об'єктів у Ханти-Мансійському автономному окрузі РФ.

Тим самим українці повинні були забезпечити погашення заборгованості третіх осіб перед підприємством "Северстудстрой", що входив у структуру "Газпрому".

Право вимагати борг за газ від "Нафтогаз України" таким чином перейшло підприємству "Северстудстрой".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" може перетворитися на "Лівелу-2" і позбавити бюджет 25 мільярдів - експерт

Пізніше договір між сторонами був змінений - збільшені обсяги постачання російського газу в Україну (з 0,07 млрд. куб. м до 0,2275 млрд. куб. м) і, відповідно, був збільшений розмір фінансування будівництва українською стороною (з $3,6 млн до $18,2 млн).

З цієї суми погашення заборгованості перед "Северстудстроем" було обумовлено в розмірі $14,6 млн. Ця сума - і є борг, який від "Нафтогазу" вимагають зараз у судах.

З урахуванням відсотків, що набігли за минулі роки, сума претензій збільшилася до $24,71 млн.

Згодом заборгованість української компанії росіяни переуступили американської корпорації Merchant International Company Ltd, яка вже 10 років в судах намагається добитися повернення боргу.

У 2006 році Вищий господарський суд України навіть ухвалив позитивне рішення для американців - про стягнення з "Нафтогазу" $24,71 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни дали кредит на 465 мільйонів "дочці" "Нафтогазу"

Щоправда, рішення суду досі не виконане - гроші не виплачені.

Ситуація радикально змінилася в 2011 році. Наприкінці лютого в НАК "Нафтогаз України" відбулася нарада за участю голови правління АТ "Укргазпром" у 1994-1999 роках Богдана Клюка.

Під час наради з'ясувалося, що голова правління АТ "Укргазпром" не підписував зазначене вище доповнення до договору про постачання газу в Україну від 1998 року, в якому зазначалася збільшення обсягів поставки палива і, відповідно, розмірів фінансування з боку України.

Нібито, на документах стоїть підпис іншої особи. На підставі цього, а також низки інших фактів, Господарський суд Києва 3 листопада 2011 року ухвалив рішення, що підстав для задоволення вимог Merchant International Company Ltd. нема.

Суддя повністю відмовив у позові американській корпорації.

Зараз ви читаєте новину «Американці програли "Нафтогазу" справу на 200 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути