Ексклюзиви
четвер, 01 грудня 2011 09:19

"Газовий" контракт з Україною оформимо до кінця року - глава "Газпрому"

"Газовий" контракт з Україною оформимо до кінця року - глава "Газпрому"

У центральному офісі ВАТ "Газпром" відбулася робоча зустріч голови правління компанії Олексія Міллера та міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрія Бойка.

Як повідомляє управління інформації "Газпрому", на зустрічі розглядалися питання поточної і перспективної співпраці в газовій сфері.

Сторони зазначили, що діалог з вироблення нових умов російсько-української взаємодії йде конструктивно.

Як зауважив Міллер, на переговорах досягнуто істотного прогресу.

"Думаю, можна чекати, що ми оформимо домовленості про розвиток співпраці в газовій сфері до кінця року", - сказав він.

Раніше президент Віктор Янукович повідомляв, що Україна та Росія повинні домовитися про ціну на газ до кінця 2011 року. При цьому він зазначав, що підписані в 2009 році газові угоди є "кабальними" для України.

Газове питання в російсько-українських відносинах увійшло до особливо гострої фази на початку вересня 2011 року в зв'язку із зростанням цін на газ. Спочатку Міністерство енергетики України заявило про намір понизити об'єм газу, що купувався в Росії, до 27 млрд куб. м в 2012 році проти 40 млрд куб. м в поточному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За російський газ Україна віддасть стратегічні об'єкти - експерт

У відповідь на це "Газпром" нагадав, що за умовами контракту Київ зобов'язаний сплатити мінімум за 33 млрд куб. м газу незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія.

Незабаром після цього прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" буде ліквідована як юридична особа, а всі її контракти (у тому числі і з "Газпромом") будуть переглянуті.

Росія погрозила подати за це на Україну до суду, підкресливши, що перегляд контрактів можливий лише при злитті "Нафтогаза" з "Газпромом", що, на думку експертів, приведе до встановлення контролю над українською компанією.

Зараз ви читаєте новину «"Газовий" контракт з Україною оформимо до кінця року - глава "Газпрому" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути