Ексклюзиви
субота, 19 листопада 2011 18:51

Експерт: Прийнятна ціна російського газу для нас - $ 350

Експерт: Прийнятна ціна російського газу для нас - $ 350

Прийнятною для України ціною на російський газ було би $ 350 за 1 тис. куб м.

Таку думку висловив президент асоціації "Газові трейдери України" Роман Сторожев в ефірі Першого ділового каналу.

"Собівартість видобутку українського газу в різних родовищах коливається від 150 до 250 доларів за тисячу кубометрів. Тобто, ідеальна для нас ціна - саме остання цифра. Але зрозуміло, що ідеального не буває, тому я б оцінював цей показник в районі 330-350 доларів", - сказав він.

За його словами, не варто очікувати легких переговорів по "газовому" питанні.

"Переговори з Росією з питання ціноутворення на природний газ протягом останніх семи років не були простими. І чекати якогось дива у цьому році теж не варто, тому що російський партнер вимагає серйозних преференцій в обмін на знижку, а ми не готові віддати все за газ", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ вимагатиме підвищення цін на газ для населення навіть після угоди з Росією?

Сторожев вважає, що немає підстав для занепокоєння з приводу бажання російської сторони вийти на внутрішній ринок природного газу Україні.

"Що стосується внутрішнього ринку природного газу, то згідно із законодавством, ми йдемо до вільного ринку. Вже зараз одній з дочірніх компаній "Газпрому" - "Газпромзбуту Україна" - надана можливість працювати у нас. Вони працюють не перший рік, і це ні у кого не викликає ніяких протестів. Ніхто не бачить в цьому проблеми, бо чим більше постачальників на ринку, тим більша конкуренція", - сказав він.

"Якщо ще якісь російські компанії вийдуть на український ринок з пропозицією продажу природного газу дешевше, ніж зараз, то це можна тільки вітати ... Не думаю, що буде спротив тому, що не тільки НАК  "Нафтогаз" буде тут продавати газ", - додав Сторожев.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Прийнятна ціна російського газу для нас - $ 350». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути