четвер, 19 травня 2011 20:43

Амбіції "Газпрому" розіб'є економічне "цунамі"?

Амбіції "Газпрому" розіб'є економічне "цунамі"?

Російський "Газпром" піде на поступки у ціні на природний газ для країн Європи, адже ті зменшують обсяги його споживання через економічну кризу.

Таку думку висловив глава правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик в ефірі Першого ділового каналу.

"Що б там не заявляли великі посадові особи у світі, криза продовжується. І мало того, очікується ще більша хвиля, я б навіть сказав — цунамі. Відновлення економіки якщо і покращується, то досить незначними темпами, тому іде зменшення споживання природного газу. Його більше, ніж потрібно Європі, а це впливає на цінову політику "Газпрому". Спотові ціни нижчі, ніж ф'ючерсні контракти, які "Газпром" заключав з компаніями", — сказав він.

Заяви про збільшення вартості російського газу до $ 500 за 1 тис. куб. м експерт назвав провокативними.

"Дуже часто це транслюють російські високопосадовці, які не обіймають посади, що приймають рішення. Наприклад, пан Язьєв (президент "Российского газового общества" Валерій Язьєв. — ред.)може говорити все що завгодно. Він кидає в ефір речі бажані для Росії, але вони не будуть реалізовані, або просто провокативні. Такі заяви — "для обывателя". Професіонали не бачать тенденцій для збільшення споживання або цін на природний газ", — зазначив Боровик.

За словами експерта, Україна цілком може розраховувати на успіх в переговорах з Росією щодо зменшення вартості експортованого газу.

"На сьогоднішній день кон'юнктура ринку склалась така, що немає сенсу іти на серйозні поступки: флот віддавати ще на 100 років, віддавати авіабудівну галузь чи інші галузі, що ще не віддані", — підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Амбіції "Газпрому" розіб'є економічне "цунамі"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути