четвер, 12 січня 2017 18:12

Які штрафи чекають на українців за порушення обмежень Нацбанку

Які штрафи чекають на українців за порушення обмежень Нацбанку
zn.ua

За порушення обмежень Нацбанку на готівкові розрахунки українці платитимуть штраф щонайменше у 1700 грн. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів адвокат Арсен Марінушкін.

"За статтею 163-15 Кодексу адміністративних правопорушень, за перевищення граничних сум розрахунків готівкою встановлений штраф, який накладається на фізичну особу-підприємця, посадових осіб юридичної особи, в розмірі від 100 до 200 неоподатковуваного мінімумів, тобто від 1700 до 3400 гривень. У разі повторного порушення - розмір штрафу вже буде в межах від 500 до тисячі неоподатковуваних податком мінімумів (8500 - 17000 грн)", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українці обходитимуть обмеження Нацбанку на розрахунки готівкою

Адміністративна відповідальність за перевищення лімітів на розрахунки готівкою стосується юридичних і фізичних осіб-підприємців.

"Оскільки обмеження встановлені в загальному, то відповідальність за таке правопорушення можуть понести і платники, і одержувачі готівкових коштів. У той же час, рядові українці та самозайняті особи - приватні нотаріуси, лікарі, адвокати не є суб'єктами відповідальності в даному разі", - коментує Марінушкін.

Адмінстягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення.

"Отже, вже через 2 місяці після покупки товару більш ніж за 50 тисяч гривень готівкою ніякого штраф платити не потрібно", - уточнює адвокат.

З 4 січня українці зможуть розраховуватися готівкою щонайбільше на 50 тис. грн на день. Раніше обмеження діяли на суму більшу за 150 тис. грн.
Зараз ви читаєте новину «Які штрафи чекають на українців за порушення обмежень Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути