Ексклюзиви
середа, 10 червня 2020 10:09

Які галузі найбільше постраждали під час карантину

Які галузі найбільше постраждали під час карантину
Найбільший спад - у текстильному виробництві, виготовлення одягу та взуття скоротилося на 30,9%. Фото: pixabay.com

В Україні продовжують підраховувати втрати від епідемії коронавірусу і карантину. Днями Держслужба статистики опублікувала дані про зміну ВВП за I квартал, а також про роботу промисловості, транспорту, агросектора й будівництва. Вони невтішні: у квітні маємо падіння майже за всіма показниками порівняно як з березнем нинішнього року, так і з квітнем 2019 року.

Промислове виробництво втратило у квітні одразу 12,8% порівняно з березнем цього року і 16,2% – з квітнем 2019 року. Це дуже багато, за словами експертів.

Найбільший спад спостерігають у текстильному виробництві, виготовленні одягу і взуття – на 30,9%, майже на третину. Найменше постраждала хімічна промисловість – зниження на 0,8% порівняно з березнем. Подібні показники у фармацевтичного виробництва: порівняно з березнем – зниження на 3%, з квітнем 2019 року – зростання на 17,1%. Незначно впав видобуток нафти і газу: на 3,4% порівняно з березнем і на 3,5% - з квітнем 2019 року. В інших галузях падіння становить від 15 до 20%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні значно зменшилися обсяги інвестицій

Більш-менш благополучна ситуація в агросекторі: індекс зниження – усього 1,4%, а порівняно з квітнем 2019 року маємо приріст 2,3%.

У будівництві показники у квітні зменшилися порівняно з березнем на 4,1%, з квітнем-2019 – на 16%. Найбільше постраждало будівництво нежитлових будівель – мінус 14,6% і мінус 12,1% відповідно. Житла будували менше на 8,1% і 28,9%. За час квітневого карантину більше, ніж у березні, було побудовано інженерних споруд – на 4,1%. На думку експертів, приріст дали будівництво і ремонт доріг, мостів та іншої дорожньої інфраструктури. Але порівняно з 2019-м і тут провал на 12,6%.

Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз спаду ВВП України 2020 року. Замість 7,7% у його квітневому Світовому економічному прогнозі тепер говорять про падіння до 8,2%.

Зараз ви читаєте новину «Які галузі найбільше постраждали під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути