Ексклюзиви
пʼятниця, 29 листопада 2013 10:42

Академіки спробували обґрунтувати фінансові апетити Януковича

Академіки спробували обґрунтувати фінансові апетити Януковича
Валерій Геєць. Фото: economukraine.com.ua

Директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерій Геєць представив короткі розрахунки необхідності надання Україні 160 млрд євро як компенсації за підписання угоди про асоціацію.

Про це пише "Комерсант Україна" в публікації "Формула програшу".

За його словами, необхідна сума була оцінена виходячи з витрат на модернізацію економік Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини.

Як повідомляє видання, вчені не намагалися оцінити витрати України на виконання конкретних пунктів угоди про асоціацію з ЄС, не проводився і секторальний аналіз необхідних інвестицій за галузями.

В інституті лише підрахували, що в економіки цих чотирьох країн з моменту підписання угод про асоціацію в 1991-1994 роках до отримання членства в ЄС у 2004 році, а також в наступний період до 2013 року було вкладено 149 млрд євро.

Методика українських вчених звелася до того, що сума витрат за 22 роки була розділена на населення чотирьох країн і помножена на населення України. Отриманий показник - 104,2 млрд євро - був збільшений до 156,3 млрд євро завдяки "структурному фактору - станом соціальної інфраструктури та зношеності основних фондів".

"Використовувати для розрахунків всю фінансову допомогу ЄС некоректно, оскільки більшу її частину країни отримали не в процесі підготовки до членства, а згодом", - впевнена викладач Київської школи економіки, старший науковий співробітник Київського економічного інституту Олена Бесєдіна.

"Більше того, навіть суми, отримані до 2004 року, були спрямовані на підготовку цих країн до вступу в ЄС. Відносно України мова поки йде лише про створення зони вільної торгівлі", - говорить керівник аналітичного департаменту SP Advisors Віталій Ваврищук.

Зараз ви читаєте новину «Академіки спробували обґрунтувати фінансові апетити Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути