пʼятниця, 13 листопада 2020 16:04

Як зміниться податок на нерухомість наступного року

Як зміниться податок на нерухомість наступного року
Розмір податку змінюється в залежності від місцевості. Фото: unsplash.com

В Україні зареєстрований законопроєкт про зміну системи нарахування податку на нерухомість. Якщо зараз податок сплачують власники великих квартир і будинків, то невдовзі платити доведеться всім.

Податок на нерухомість нараховується за попередній календарний рік. Якщо зміни до закону не приймуть, то наступного року ставка податку на 1 кв. м не перевищуватиме 1,5% мінімальної зарплати. Вона буде розраховуватися від розміру мінімальної зарплати станом на 1 січня 2020 року і становитиме максимум 71 грн за кожен "зайвий" метр, повідомляє finance.ua.

Однак власники квартир, більших за 300 кв. м, чи будинків – понад 500, сплачуватимуть на 25 тис. грн більше за кожен такий об'єкт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На одну квартиру претендують 10 людей: як змінилася вартість оренди житла

Розмір податку змінюється, залежно від місцевості. Жителі Києва, Харкова та Одеси сплачують 1% мінімальної зарплати за кожен "зайвий" метр. У Львові за одноквартирний, дачний чи садовий будинок сплачуватимуть 1%, а за квартиру у дво- чи багатоквартирному будинку – 0,5%;

Платіжки мають надійти до 1 липня 2021 року. Сплатити суму, зазначену в них, потрібно впродовж 60 днів із моменту отримання квитанції. Штраф за прострочку до 30 днів становить 10% податкового боргу. Якщо прострочити платіж більш як на 30 днів, штраф зросте до 20%.

Якщо нарахували завеликий податок, оскаржити невірну платіжку можна в податковому органі за місцем реєстрації нерухомості.

У Верховній Раді хочуть змінити систему нарахування податку на нерухомість. Планують оцінювати вартість житла, а не його метраж. Експерти кажуть, що це може призвести до постійного зростання розміру нарахувань.

Зараз ви читаєте новину «Як зміниться податок на нерухомість наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути