середа, 17 жовтня 2018 21:10

Як платити менше за комунальні послуги

Як платити менше за комунальні послуги
Прилади-розподілювачі закріплюють вгорі батареї. Вони зчитують, скільки тепла вона віддає. Фото: vdalo.info

У старих квартирах із вертикальною системою опалення дозволили встановлювати лічильники на тепло. Чим швидше українці встановлять їх, тим швидше зможуть платити менше за комунальні послуги, розповіла Gazeta.ua енергетичний експерт Марія Яковлєва.

"В Україні повільно відбувається сертифікація приладів-розподілювачів. Раніше індивідуальний облік був доступний тільки жителям новобудов із горизонтальною системою опалення. Крім того, теплопостачальникам не вигідно, щоб квартири вели індивідуальний облік тепла", - каже Марія Яковлєва.

Прилади-розподілювачі закріплюють вгорі батареї. Вони зчитують, скільки тепла вона віддає.

"Якщо ви живете у "хрущівці" і не маєте лічильника тепла, то просто утеплення житла не допоможе економити. Щоб побачити економію, потрібно встановлювати лічильники. І лише після цього займатися утепленням квартири. Крім приладів-розподілювачів на батарею кріплять регулятори. Тоді мешканці можуть регулювати споживання тепла конкретною батареєю", - наголошує енергетичний експерт.

Українці можуть зменшити комунальні платежі мінімум на 20%.

"Встановлювати лічильники люди будуть за власний рахунок. Щоправда у програмах Фонду енергоефективності, який запрацює наступного року, передбачена компенсація. Йдеться про щонайменше 50% від вартості. Для субсидіантів — 70", - говорить Марія Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповіла про наслідки подорожчання газу для населення

За словами директора аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександра Сергієнко, уряд дозволив встановлювати лічильники у старих будинках, щоб компенсувати зростання цін на комунальні послуги.

"Україна змушена позичати гроші в зовнішніх кредиторів. Для цього за 2 роки ціни на газ потрібно підвищити на 40%. У результаті подорожчає теплова енергія", - наголошує Олександр Сергієнко.

Він додає, що в Україні досі немає нормативних документів, які регламентують процедуру встановлення приладів-розподілювачів. Крім того, треба подумати над тим, як стимулювати людей встановлювати лічильники. Йдеться про соціальні програми чи заходи адміністративного впливу.

У серпні 2018го заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг знизилась на 0,8% - до 38,4 млрд грн. Найбільше українці заборгували за природний газ та опалення.

Зараз ви читаєте новину «Як платити менше за комунальні послуги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути