четвер, 11 квітня 2019 21:10

Як боротися з зарплатами "в конвертах"

Як боротися з зарплатами "в конвертах"
Податки з фонду заробітної плати становлять сьогодні 40%. Фото: Цензор.НЕТ

Щоб вивести зарплати з тіні, треба знайти рівновагу фіскального навантаження між бізнесом і державою. Це можна зробити за рахунок чесних досліджень і відкритого діалогу, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Податкове навантаження на приватний бізнес має становити не більше 20-30%. З них і треба розписувати базові податки і збори. У тому числі податки з фонду заробітної плати. Сьогодні вони становлять 40%, а мають бути 20", - пояснює економіст.

За його словами, частину податків треба скасовувати. А пенсії виплачувати напряму з державного бюджету.

"Працівникам, молодшим 35 років, необхідно дати можливість заробити пенсію у накопичувальній системі. Тобто частину єдиного соціального внеску платити у недержавні пенсійні фонди на особистий рахунок. Іншу - в держбюджет для виплати солідарних пенсій", - наголошує Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплатні борги: знайшли спосіб, як вирішити проблему

За його словами, з 18% до 10% треба знизити податок на доходи фізосіб, а військовий збір взагалі скасувати. Адже гроші потрапляють у спільний бюджетний котел і не завжди йдуть на утримання армії.

"Проблема й в тому, що українці часто самі просять неофіційну зарплату, щоб не втратити субсидію чи платити менші податки. Держава змушена витрачати майже 160 мільярдів гривень, щоб покрити дефіцит Пенсійного фонду. Ще 55 мільярдів - на виплату субсидій. Щоб змінити ситуацію, треба знизити рівень комунальних тарифів. Тоді люди зможуть без державної допомоги оплачувати комуналку", - підсумовує експерт.

Торік в Україні виявили понад 25 тис. працівників без належного оформлення трудових відносин. На роботодавців наклали штрафи на суму близько 1,7 млрд грн. Найбільше неофіційно оформлених працівників у торгівлі, готелях, ресторанах, на будівництві, в промисловості та сільському господарстві.

Зараз ви читаєте новину «Як боротися з зарплатами "в конвертах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути