середа, 31 жовтня 2018 13:18

Ахметов отримав 713 млн грн за поставки електроенергії на окупований Донбас

Ахметов отримав 713 млн грн за поставки електроенергії на окупований Донбас
У квітні 2016-го НКРЕКП ввела в дію нову формулу розрахунку ціни вугілля у вартості електроенергії за принципом "Роттердам+". Після цього єврооблігації ДТЕК Ахметова подорожчали на 40%. Фото: www.rbc.ua

Рінату Ахметову компенсували втрати від постачання електроенергії на непідконтрольні території України. Зокрема, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, покрила ТОВ "ДТЕК Донецькобленерго" втрати від поставки електроенергії на суму 713,68 млн грн.

Про це стало відомо з постанов НКРЕКП від 28 серпня. Вони прийняті на виконання рішення Донецького окружного адмінсуду за позовом ПАТ "ДТЕК Донецькобленерго" до НКРЕКП. У позові йшлося, що з листопада по грудень 2014-го і з січня по березень 2015 року компанія не отримала дотації, щоб компенсувати втрати від постачання електроенергії на непідконтрольні території, передають "Наші гроші".

У квітні 2015-го Донецький окружний суд задовольнив позов. Справа дійшла до Вищого адмінсуду України. Останній влітку 2017-го направив її на новий розгляд до того ж суду першої інстанції.

Водночас, за рішенням Ради нацбезпеки і оборони від 4 листопада 2014-го, дотації щодо населення надаються за обсягами споживання електричної енергії на підконтрольній Україні території. Тоді НКРЕКП прийняла протокол про неврахування компенсації втрат постачальникам електроенергії на підконтрольну територію.

При повторному розгляді сума позову "ДТЕК Донецькобленерго" збільшилася з 548,41 до 713,68 млн грн. Водночас суд постановив, що протокол наради НКРЕКП не є нормативним документом. Тому він не скасовує нормативно-правові акти про дотації.

Тоді НКРЕКУ прийняла постанову, за якою 713,68 млн грн недоотриманої компенсації затвердили в сумі дотаційних сертифікатів при розрахунку оптової ринкової ціни у вересні-листопаді 2018-го. Компенсовані кошти планували спрямувати на погашення реструктуризованої заборгованості компанії перед державним підприємством "Енергоринок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов придбав акції найбільшого виробника коксу

Після опублікування постанов НКРЕКП Касаційний адміністративний суд Верховного суду 18 жовтня підтвердив законність позову "ДТЕК Донецькобленерго". Він вказав, що рішення РНБО носило рекомендаційний характер. Але НКРЕКП ці рекомендації не врахувала і жодного нормативно-правового акту не прийняла.

У квітні 2016-го НКРЕКП ввела в дію нову формулу розрахунку ціни вугілля у вартості електроенергії за принципом "Роттердам+". Через це тарифи для ТЕС стрімко зросли. Водночас 75% цього ринку належить ДТЕК Ахметова. Після введення в дію формули єврооблігації ДТЕК подорожчали на 40%.

У результаті роботи формули "Роттердам+" за рік активи Ахметова подорожчали на 76%. Перевищили $12 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов отримав 713 млн грн за поставки електроенергії на окупований Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути