четвер, 06 червня 2013 11:10

Ахметов і Пінчук хочуть забрати "Кріворожсаль" у індійського мільярдера

Ахметов і Пінчук хочуть забрати "Кріворожсаль" у індійського мільярдера
"Криворіжсталь" можуть повернути Ахметову і Пінчуку. Фото: tsn.ua

Господарський суд Києва повернувся до справи про першу приватизацію "Криворіжсталі", в результаті якої власниками найбільшого українського металургійного комбінату стали Рінат Ахметов і Віктор Пінчук.

Як повідомляє "Forbes", в кінці травня суд відновив провадження у справі восьмирічної давності та почав розгляд позову консорціуму "Інвестиційно-металургійний Союз" (ІМС) до Фонду держмайна. Консорціум, основними господарями якого були Ахметов і Пінчук, вимагає визнати незаконним і скасувати наказ Фонду держмайна від 15 лютого 2005 року, повідомляється в Єдиному держреєстрі судових рішень.

У наказі №289, який вимагає визнати незаконним "Інвестиційно-металургійний Союз", йдеться про скасування низки наказів Фонду держмайна, виданих до середини лютого 2005-го і які стосуються першої приватизації "Криворіжсталі". Наказ став одним з перших кроків з реприватизації комбінату.

ІМС в 2004 році створили СКМ Ахметова та "Інтерпайп" Пінчука. Влітку того ж року компанія виграла конкурс з приватизації "Криворіжсталі". За 93,02% акцій комбінату консорціум заплатив близько $800 млн. У 2005 році господарські суди всіх інстанцій за поданням Генпрокуратури скасували підсумки конкурсу. Восени 2005-го "Криворіжсталь" на повторному приватизаційному аукціоні дісталася Mittal Steel індійського мільярдера Лакшмі Міттала за $4,8 млрд (пізніше комбінат був перейменований в "АрселорМіттал Кривий Ріг").

На 31 грудня 2012 року "Метінвесту" належали 49% ІМС, йдеться у звітності групи Ахметова. Активи компанії - $49 млн, статутний фонд - $15 млн.

Як випливає з матеріалів справи, 19 квітня 2005 господарський суд Києва призупинив провадження у цій справі до того, як буде винесено рішення за позовом компанії Пінчука та Ахметова до Кабінету міністрів, що стосується приватизації меткомбінату. 25 листопада 2005 суд залишив позов без розгляду.

Позитивне рішення суду щодо цього процесу, теоретично, може стати підставою для перегляду інших рішень судів, що стосуються першої приватизації комбінату, вважає партнер юридичної фірми "Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і Партнери" Олексій Резніков. У 2005 році він представляв у судах інтереси ІМС.

У суду було сім з половиною років для відновлення виробництва за другим позовом ІМС, але він повернувся до нього лише зараз. Представники "Метінвесту", East One Віктора Пінчука та Фонду держмайна не змогли прокоментувати причини такого рішення на момент публікації цього матеріалу.

Представник "АрселорМіттал Кривий Ріг" сказав, що нічого не знає про процес.

У червні 2006 року ІМС оскаржив у Європейському суді з прав людини рішення Верховного суду України про незаконність першої приватизації. Вихід цієї тяжби невідомий. У лютому 2011 року Пінчук говорив Forbes, що компаньйони по ІМС розраховують на перемогу.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов і Пінчук хочуть забрати "Кріворожсаль" у індійського мільярдера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути