Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2011 15:16

Ядерний завод в Україні обійдеться росіянам у 3 млрд грн

Ядерний завод в Україні обійдеться росіянам у 3 млрд грн

Держкорпорація "Росатом" оцінює вартість проекту зі спорудження на території України заводу ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 в 10,4 млрд рублів, або майже 3 млрд грн.

Про це повідомляється в програмі інноваційного розвитку та технологічної модернізації "Росатому" на період до 2020 року, затвердженої в понеділок наглядовою радою держкорпорації.

Раніше дочірня компанія "Росатому" з виробництва ядерного палива ВАТ "ТВЕЛ", що представляє російську сторону в проекті, повідомляла, що його приблизна вартість становитиме понад $ 300 млн. Зазначена "Росатомом" сума в перерахунку за курсом ЦБ РФ на 14 квітня становить $ 370 млн.

Крім того, в програмі зазначені терміни реалізації проекту. Згідно з документом, в 2015 році завод повинен розпочати виробництво твелів і ТВС, а в 2020 - виготовлення паливних порошків, таблеток і ТВС. Раніше сторони називали 2013 рік як можливий термін введення в дію нового підприємства.

Нагадаємо, український держконцерн "Ядерне паливо" і "ТВЕЛ" в кінці 2010 року підписали угоду про будівництво на території України підприємства з виробництва ядерного палива потужністю 400 тонн урану на рік. З російської сторони у реалізації проекту, як повідомляється у програмі, також беруть участь дочірні підприємства "ТВЕЛ" - ВАТ "Новосибірський завод хімконцентратів" і ВАТ "Машинобудівний завод".

За умовами підписаної угоди, Україна розраховує отримати контрольну частку в майбутньому підприємстві і наполягає на передачі технології з виготовлення ядерного палива до 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Ядерний завод в Україні обійдеться росіянам у 3 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути