пʼятниця, 18 вересня 2020 19:51

9 тисяч звільнених і втрата 0,3% ВВП - Бахматюк розповів про "рік війни" НАБУ проти нього

9 тисяч звільнених і втрата 0,3% ВВП - Бахматюк розповів про "рік війни" НАБУ проти нього
НАБУ веде війну проти компаній Бахматюка. Фото: "Українська правда"

За рік війни НАБУ проти Олега Бахматюка його компанія втратила більше, ніж від втрати активів в окупованому Криму і Донецьку після російської агресії. За цей час 9 тис. українців втратили роботу, податкові надходження компанії до бюджету країни зменшились на 50%, а економіка втратила 0,3% ВВП.

Про це Олег Бахматюк, акціонер групи компаній "Укрлендфармінг" та "Авангард" розповів у своїй колонці для Української правди.

18 вересня виповнився рік з моменту відновлення вже розслідуваної і закритої за відсутністю складу злочину справи проти бізнесмена Олега Бахматюка. За його словами, цей рік показав, наскільки недолугою є система прийняття рішень антикорупційними органами і якими є наслідки цих рішень для держави і для бізнесу.

"Ми бачимо цікаву тенденцію: за рік, що минув, рівень підтримки НАБУ і діяльності Ситника (директор НАБУ Артем Ситник. - Gazeta.ua) впав до дна. 1,1% опитаних повністю підтримують його діяльність на цій посаді. НАБУ має рекордні антирейтинги в оцінці роботи, а рівень зневіри суспільства в декларованій владою боротьбі з корупцією в державі дає оцінку роботі цього органу і його керівника, - пише Олег Бахматюк. - Я, звісно, не буду стверджувати, що саме ця справа відкрила очі суспільству на істину цінність перебування Ситника на цій посаді, на оцінку ефективності діяльності НАБУ. Але справа Писарука і Бахматюка є певним маркером того, що антикорупційна система не працює. Що вона є лише імітацією бурхливої діяльності окремих чиновників і інструментом боротьби з особистими чи політичними ворогами".


Справа Писарука і Бахматюка є маркером, що антикорупційна система не працює. Що вона є лише імітацією та інструментом боротьби з ворогами


Бахматюк зазначає, що до початку його переслідування НАБУ по справі рефінансування VAB банку, в групі компаній "Укрлендфармінг" та "Авангард" було створено 30 тис. робочих місць, сплачені тільки за останні три роки 7,7 млрд грн податків, 1% ВВП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бахматюк побудував найбільші в Євразії фабрики, які НАБУ і прокуратура "не бачать" - звернення компанії

"Це тисячі соціальних, інфраструктурних, культурних проектів для місцевих громад, це підтримка творчих колективів і дитячих спортивних команд. Це компанія, яку я створював з 1991 року. Я активно розбудовував 1800 об'єктів у 20 областях України. Тепер Цернр протидії корупції стверджує, що справа проти мене ніякого впливу на компанію не має. Люди, які ні дня не працювали руками чи головою в реальному секторі економіки, не розуміють, як тиск на акціонера компанії призводить до обмеження доступу до кредитів, обмеження фінансування проєктів, рішення контрагентів мінімізувати свої ризики при роботі з компанією, яку "мочать" силовики", - пише Бахматюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнення Холодницького пов'язали зі справою Привату і Єрмаком

Бізнесмен перерахував наслідки для економіки і бюджету країни від його переслідування: мінус 9 тис. робочих місць; закриття зо 20 птахофабрик, комбікормових заводів; зменшення податкових виплат до бюджету на 50%; зменшення виробництва готової продукції на 30%; зменшення фінансування соціальних проєктів у регіонах.


В усьому світі держава підтримує бізнес, що генерує реальний ВВП. У нас чомусь усе навпаки


"В усьому світі держава підтримує бізнес, що генерує реальний ВВП. У нас чомусь усе навпаки. Ми не претендуємо на підтримку. А хоча б на те, щоб нас почули чиновники в високих кабінетах і оцінили наслідки. А вони є не тільки для Бахматюка і його компанії, наслідки є для економіки України - це прямі зменшення надходжень до бюджету. Агрохолдинг "Авангард" під час російської агресії втратив 30% потужностей. Під час особистої війни Ситника зі мною ми втратили 50% потужностей компанії", - заявив Олег Бахматюк.

Справа проти Писарука і Бахматюка була відкрита через нібито нецільове використання коштів рефінансування, наданих НБУ VAB банку в період банківської кризи 2014 року. Висновки експертиз Фонду гарантування вкладів і заяви НБУ підтверджують, що всі кошти рефінансування були витрачені за прямим призначенням - їх отримали вкладники банку. Олег Бахматюк сам запропонував державі повернути до бюджету 8 млрд боргів, однак відповіді на свою пропозицію від НБУ так і не отримав.

Зараз ви читаєте новину «9 тисяч звільнених і втрата 0,3% ВВП - Бахматюк розповів про "рік війни" НАБУ проти нього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути