Ексклюзиви
вівторок, 25 серпня 2020 19:48

Звільнення Холодницького пов'язали зі справою Привату і Єрмаком

Звільнення Холодницького пов'язали зі справою Привату і Єрмаком
Єрмак представляє Венедіктову в Офісі генпрокурора, 17 березня. Фото: gp.gov.ua

Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру хочуть перетворити на філіал Офісу президента. Про це Gazeta.ua сказав народний депутат від "Голос", перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

"Холодницького витиснули з САП. Більше місяця тому була позиція генеральної прокурорки Венедіктової, що САП не справляється зі своїми повноваженнями. Після того трапилось ще декілька словесних перепалок. І тоді вже Холодницький заявив – піде, коли закінчиться термін, або коли сам захоче. Напевно, знайшлись додаткові мотивації, щоб він захотів сам.

Ширяться чутки про працевлаштування в Офісі президента, активний рух у справі прослуховування в його кабінеті.

Холодницький мав би працювати керівником САП до кінця листопада. А далі – виконувачем обов'язків до моменту призначення нового керівника. Ця посада має найповніший доступ до справ НАБУ. Які становлять суттєвий інтерес для ОП і будь-якого очільника виконавчої влади. Особливо у таких чуттєвих справах, як "Привату".

Офіс генерального прокурора постійно намагається отримати доступ до цієї інформації. Спочатку пішов шляхом ініціювання звільнення Артема Ситника. А після того, як ці плани провалилися під тиском у першу чергу міжнародних партнерів – знайшли іншу ланку в ланцюзі. І натиснули на Холодницького.

Зараз активно, семимильними кроками намагаються створити комісію, яка має відібрати його наступника. І оскільки Офіс генпрокурора фактично примусили делегувати дуже непоганих представникі (Романа Куйбіду, Драго Коса, який працював в Антикорупційній ініціативі від ЄС), під Верховну Раду намагаються провести 100% лояльних до Офісу Венедіктової-Єрмака людей. І таким чином маючи свого антикорупційного прокурора, отримати доступ до матеріалів НАБУ. Щоб справу "Привату" злити.

Допускаємо - олігарх Коломойський має зв'язки в ОП. Йому для посилення захисту у міжнародних судах треба фактично дізнатися: а якими свідками, фактами вже володіє НАБУ. Через САП це зробити якнайлегше. НАБУ, ідучи на будь-які слідчі дії, потрібно отримати дозвіл прокурора і слідчого судді. Має звітувати процесуальному керівнику про перебіг справи. І тут можна у потрібний момент втрутитися і розвалити справу.

Наприклад, останній випадок з обвинуваченням щодо Бахматюка. Венедіктова, не дочекавшись апеляції у Вищому антикорупційному суді, доручила закрити справи проти нього. САП подала апеляцію. Якби на місці Холодницького була лояльна до Венедіктової, ОП людина, то справа Бахматюка вже би була закрита. А цього достатньо, щоб арештовані активи розморозити, продати і вивести. А коли справу знову поновлюють, це вже не дає можливості якісно відшкодувати нанесений державі збиток", - каже парламентарій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мудаки, які рвуться до корит, найбільше нашкодили Україні за 29 років

САП і НАБУ діють, як незалежні органи, говорить Юрчишин.

"Не зливають системно справи, як це робилося, коли слідство було у Генеральної прокуратури. Відкривають справи, як по представниках більшості так і опозиції. Вже рік працює Антикорупційний суд, є вироки з тюремними термінами. Є і виправдання, що цілком нормально. Динаміка буде все краща, якщо збережемо режим незалежності цих структур.

Якщо на антикорупційного прокурора поставлять Говду чи Татарова (заступник керівника ОП. - Gazeta.ua), тоді отримаємо ще одну філію Офісу президента з усіма переслідуваннями політичних опонентів. Але наприклад не розслідуванням справи, яка стосується брата Єрмака", - резюмує нардеп.

21 серпня голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький написав заяву про звільнення. Він пропрацював на посаді понад 4 роки.

Зараз ви читаєте новину «Звільнення Холодницького пов'язали зі справою Привату і Єрмаком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути