четвер, 18 червня 2020 10:30

5 років тому Нацбанк став незалежним: що змінилося

5 років тому Нацбанк став незалежним: що змінилося
2017-го діям НБУ довіряли 12% українців, зараз - понад 34%. Фото: НБУ

Уже 5 років як Нацбанк - незалежний від політичних впливів та втручання урядовців. Зміни до закону "Про Національний банк України" Верховна Рада ухвалила 18 червня 2015 року.

Завдяки цьому регулятор може послідовно знижувати інфляцію, захищати економіку від криз. Також Нацбанк отримав можливість забезпечувати стабільність на валютному ринку та стежити за надійністю банків, повідомила пресслужба НБУ.

За 5 років роботи незалежного регулятора довіра до Нацбанку зросла. Якщо 2017-го діям НБУ довіряли 12% українців, зараз - понад 34%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НБУ знизив облікову ставку до історичного мінімуму: що зміниться для населення

"Нас підтримують банківська та бізнес-спільнота, українські та міжнародні експерти й аналітики. Також провідні держави світу та міжнародні партнери України", - наголосили в Нацбанку.

15 березня 2018-го Якова Смолія призначили головою Національного банку. Рішення підтримали 247 народних депутатів. На посаді він змінив Валерію Гонтареву. З квітня 2014-го був її першим заступником. З 11 травня 2017 року виконував обов'язки голови НБУ. До цього працював на керівних посадах в управлінні Нацбанку в Тернопільській області, ВАТ "Тернопільський радіозавод "Оріон" і акціонерному банку "Аваль". Є одним із засновників банку "Престиж".

Зараз ви читаєте новину «5 років тому Нацбанк став незалежним: що змінилося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути