четвер, 09 вересня 2021 15:25

4 очевидні економічні маркери того, що Україна рухається до Європи: IKEA, IQOS, Ryanair, Дія
5

Масштабні зміни не даються легко. Проте, вибравши для себе європейський вектор розвитку, Україна не планує зупинятися. Ідея європейської інтеграції не лише викликала підтримку української спільноти, а й привернула увагу найбільших гравців світової економіки. Найпрогресивніше налаштовані українські політики зосередилися на залученні до України іноземних інвестицій та впровадженні кращих європейських практик, здатних наблизити рівень життя до стандартів ЄС. Перші позитивні зміни легко помітити за другорядними і побічними ознаками, які однак впадають в очі.

  Вибравши для себе європейський вектор розвитку, Україна не планує зупинятися
Вибравши для себе європейський вектор розвитку, Україна не планує зупинятися

IKEA в Україні: маркер інвестиційної привабливості

Прихід IKEA в країну, що розвивається, – це, як не дивно, один із сигналів про нормалізацію інвестиційного клімату та підвищення відкритості економіки. Шведська компанія, що працює в 52 країнах світу, давно бачила перспективи в Україні. Починаючи з 2005 року, IKEA неодноразово робила спроби відкрити представництво України.

  Вибравши для себе європейський вектор розвитку, Україна не планує зупинятися
Вибравши для себе європейський вектор розвитку, Україна не планує зупинятися

Не дивлячись на гостру потребу в іноземних інвестиціях (а ІКЕА відразу говорила про 1,7 млрд доларів, які будуть вкладені в українську економіку, створення нових підприємств і робочих місць), знадобилося півтора десятки років, щоб відкрився перший офлайн-магазин IKEA в Україні. Причина – в корупції та бюрократії. IKEA з моменту появи першого магазину в Швеції живе за принципом – жодних хабарів, вся операційна діяльність лише чисто, прозоро, в білу.

А втім, представники IKEA не даремно спостерігали за політичною обстановкою в Україні та впродовж багатьох років стежили за економічними і політичними змінами в країні. За словами СЕО "ІКЕА Південно-Східна Європа" Стефана Вановербеке, причиною чергової спроби підкорення українського ринку став позитивний досвід різних іноземних рітейлерів, активний розвиток IT-сектору, а також реформи, які відкрили можливості для просування IKEA в Україні. В результаті в лютому 2020 року в ТРЦ Blockbuster Mall запустився перший магазин бренду площею 5000 м. Велику підтримку приходу ІКЕА в Україні надав Володимир Кличко.

Системи нагрівання тютюну (IQOS, glo, lil) як державний інструмент боротьби з курінням

Популяризація тренду на здоровий спосіб життя торкнулася і України. Переймаючи досвід європейських країн, у нас послідовно інтегрують зарубіжний підхід до боротьби з курінням: заборона куріння в громадських місцях, застережливі написи на пачках, заборона реклами сигарет і зростання цін на сигарети.

Водночас досвід США, Німеччини, Ісландії, Великобританії, Японії, Сінгапуру показує, що самих лише заборон недостатньо. Необхідно запропонувати альтернативу. Тому країни, націлені на зменшення впливу куріння на здоров'я нації, почали серйозно придивлятися до електронних пристроїв для курців та інтегрувати їх у державні програми охорони здоров'я. Електронні сигарети (і вже звичні вейпи, і нові гаджети такого типу як Juul) і система нагрівання тютюну (формату IQOS, glo, lil) повністю виключають з процесу небезпечні для здоров'я продукти горіння. Завдяки цьому вони істотно знижують шкоду, що наноситься здоров'ю. За даними американських досліджень, електронні пристрої здатні допомогти кинути палити, до того ж діють вдвічі ефективніше за нікотинозамінну терапію (нікотинові пластирі, жувальні гумки).

  Вибравши для себе європейський вектор розвитку, Україна не планує зупинятися
Вибравши для себе європейський вектор розвитку, Україна не планує зупинятися

Деякі з країн вводять особливий статус для цих технологій, що знижують шкоду (наприклад, США). Інші роблять їх частиною рекомендацій МОЗ для курців і навіть продають в аптеках (як у Великобританії). Хтось стежить на державному рівні за тим, щоб менш шкідливі альтернативи коштували дешевше за сигарети і були доступні широкій аудиторії (наприклад, у Німеччині).

Україна теж рухається в цьому напрямку. За даними, які заявляла компанія Philip Morris на початку року, вже більше 1 мільйона курців в Україні перейшли з сигарет на менш шкідливі альтернативи. І на ринку з'являється все більше нових продуктів зниженого ризику.

Водночас в Україні стабільно з року в рік підвищується акциз на сигарети, щоб зробити їх менш доступними для курців і дати привід більш зважено ставитися до покупки чергової пачки. Наразі Україна готується до диференційованого підходу до оподаткування на сигарети і менш шкідливі альтернативи курінню. Мета – акциз на стіки/рідини для них повинен підвищуватися в меншому темпі, ніж на сигарети. Менш шкідливий продукт має бути доступнішим за ціною для українців, ніж сигарети. Це дозволить зменшити ризики для курців та їхнього оточення, покращити суспільне здоров'я та зменшити навантаження на систему охорони здоров'я.

Зниження тиску на систему охорона здоров'я і право курців на доступні продукти зниженого ризику в Україні підтримують Давид Арахамія і багато представників фракції політичної партії "Слуга народу".

Ryanair: європейські горизонти для жителів України

Однією із знаменних подій 2018 року для України став захід найбільшого лоукостера в Європі - ірландської авіакомпанії Ryanair. Компанія вже працює в 28 європейських країнах, обслуговуючи напрямки між 180 аеропортами. Прихід авіакомпанії на ринок України став викликом традиційно монополізованій галузі країни і дозволив зробити подорожі для українців доступнішими. У деякому сенсі можна сказати, що Ryanair відкрила кордони України. У 2018 році маршрутна мережа Ryanair налічувала 17 різних напрямків, і лише за кілька років вдалося значно збільшити кількість маршрутів.

  Вибравши для себе європейський вектор розвитку, Україна не планує зупинятися
Вибравши для себе європейський вектор розвитку, Україна не планує зупинятися

Ймовірно, багато хто пам'ятає довгу історію переговорів між Ryanair і урядом України. Головним, але не озвученим офіційно, каменем спотикання був можливий збиток, який конкуренція могла нанести перевізнику-монополісту. Хоча при цьому було очевидне, що прихід нового гравця на український авіаринок залучить до України іноземних туристів, а разом з тим і притік валюти. А споживач від цього лише виграє завдяки формуванню лояльніших цін, поліпшенню сервісу та відкриттю нових маршрутів. Так більше українців зможуть побачити світ і встановити для себе нові орієнтири щодо способу та якості життя.

Розширення інфраструктури Ryanair в Україні забезпечує й інші перспективи. В майбутньому планується відкриття обслуговуючого IT-центру компанії, який забезпечить роботою більше 250 українських фахівців. Це чудова можливість сформувати європейські умови праці в Україні та створити ринок висококваліфікованих фахівців.

За появу Ryanair щосили боровся міністр інфраструктури Володимир Омелян, особисто беручи участь в складних переговорах з Ryanair і адміністраціями аеропортів.

Електронний документообіг і Дія – цифрова держава в кожному смартфоні

Інформаційні технології роблять життя простішим, зручнішим, ефективнішим. Рухаючись у напрямку Європи, Україна взяла курс на діджиталізацію документообігу та основних державних процесів. Це забезпечує прозорість, усуває бюрократичні бар'єри і потенційні корупційні схеми, підвищує якість послуг.

  Вибравши для себе європейський вектор розвитку, Україна не планує зупинятися
Вибравши для себе європейський вектор розвитку, Україна не планує зупинятися

У межах цього в Україні з'явилося ціле Міністерство цифрової трансформації та стартувало одночасно декілька великих проєктів – Prozorro, Дія, системи електронного документообігу для підприємств і між державними структурами тощо. Кожен з проєктів зустрічав серйозний опір з боку державних службовців. Але в кожного з них були свої ідеологи й амбасадори.

Наприклад, Prozorro, електронну систему для державних закупівель і комунальних тендерів, активно підтримували і просували Максим Нефьодов, Олександр Стародубцев, Павло Шеремета. Дмитро Дубілет зі своєю командою дали потужний поштовх для розвитку електронного документообігу в цілому. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров доклав чимало зусиль у розвиток "Дія" – додатку, що є частиною проєкту "Держава в смартфоні".

Кожне нове партнерство, прогресивний законопроєкт або інноваційне рішення – це рух України у бік Європи. І нові зміни обіцяють не лише здоровішу економіку і якісніший рівень життя, а й підтримку здоров'я нації.

Зараз ви читаєте новину «4 очевидні економічні маркери того, що Україна рухається до Європи: IKEA, IQOS, Ryanair, Дія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути