пʼятниця, 02 липня 2021 03:47

130 країн світу схвалили оподаткування глобальних й багатонаціональних компаній

130 країн світу схвалили оподаткування глобальних й багатонаціональних компаній
Великі компанії будуть сплачувати великі податки. Фото: Reuters

План запровадження корпоративного податку на глобальні й багатонаціональні компанії, що працюють у всьому світі, в першу чергу завдяки інтернетові, на рівні мінімум у 15 відсотків схвалили посадовці вже 130 країн.

Ця домовленість, яка має на меті не дати змоги глобальним компаніям платити низькі податки, зареєструвавши свою юридичну адресу в юрисдикції з низьким корпоративним оподаткуванням, може принести близько 150 мільярдів доларів податкових зборів на рік, повідомили в Організації економічної співпраці і розвитку.

Домовленість, яка передбачає також оподаткування таких компаній на рівні окремих країн і в тих юрисдикціях, де вони ведуть свій бізнес онлайн, хоча й не мають фізичної присутності, як очікується, почне діяти не раніше ніж 2023 року.

Угоду підтримали, зокрема, всі країни з "Групи двадцяти", серед них США, Велика Британія, Франція чи Китай, – але також і країни з відомою репутацією "податкових раїв", як-то Бермудські чи Кайманові острови.

Натомість її не підтримали дві європейські країни з низькими корпоративними податками – Ірландія й Угорщина.

Тепер уряди, які підтримали план, як очікують, мають у своїх країнах провести ухвалення законів про запровадження такого мінімального податку. Також між ними далі триває узгодження низки деталей плану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на житло в Україні підскочать удвічі

З липня 2021 року в Україні почнуть діяти чимало змін в законодавстві. Стосуватимуться різних сфер життя. Наприклад, запрацює ринок землі, перерахують пенсії, запровадять новий податок, фільми транслюватимуть лише українською, обмежать в'їзд в Україну.

Зараз ви читаєте новину «130 країн світу схвалили оподаткування глобальних й багатонаціональних компаній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути