пʼятниця, 30 серпня 2013 10:48

Українці купують карту поляка по 2 тисячі євро

Українці купують карту поляка по 2 тисячі євро
Власник карти поляка має багато переваг. Фото: viza.vn.ua

Львів'янин Роман Пашковський купив в інтернеті карту поляка за 2 тис. євро. Документ підтверджує його приналежність до польського народу.

"Замучився стояти у черзі під посольствами і відкривати шенгенські візи, - говорить Пашковський. - Тепер десять років можу їздити по Євросоюзу без візи і навіть отримати кредит у польському банку. По документам я майже поляк, але від українського громадянства ні за що не відмовлюся. Через рік подам документи на виїзд до Канади. Кажуть, полякам там більше раді, ніж українцям".

Роман звернувся в інтернеті до послуг чоловіка, який допомагає оформити закордонні паспорти і шенгенські візи.

"Друзі дали мені телефон Вадима, який торгує закордонними паспортами, допомагає оформити громадянство Угорщини чи Румунії. Хотів з ним зустрітися, але він запропонував зв'язатися по скайпу. Документи Вадиму передав через його кур'єра. Якби у мене дід чи баба були поляками, карта обійшлася б у 500 євро. Переплатив 1,5 тисячі за архівний псевдо-родовід. По документах у мене баба полька, яку відселили з Хелму".

За словами Пашковського, власник карти поляка має багато переваг.

"Вадим мені пояснив, що з картою поляка мені гарантований безвізовий в'їзд у всі країни Євросоюзу. Можна перебувати в решті країн Євросоюзу 90 днів у кожному півріччі. Можна й довше, все рівно це ніхто не зможе проконтролювати і перевірити. Також легко можна з таким документом відкрити рахунок та взяти кредит в банках ЄС", - зазначив чоловік.Карту поляка часто купують абітурієнти, бо це полегшує їм вступ до польських університетів, каже Микола Калугін.

З колегами по бізнесу він відкрив візовий центр, який допомагає людям працевлаштуватися за кордоном, оформити термінові закордонні паспорти та візи, придбати громадянство.

"Власник карти поляка може безкоштовно навчатися в європейських вузах, а також купувати і реєструвати автомобіль, житлову і комерційну нерухомість в країнах ЄС. Дехто завдяки карті за спрощеною схемою намагається отримати візи в США, Канаду", - каже Калугін.

Для оформлення карти треба подати пакет необхідних документів: свідоцтво про народження, копії закордонного та українського паспортів, а також за наявності свідоцтво про шлюб, свідоцтва про народження, смерть і шлюб батьків, свідоцтва про народження, смерть і шлюб бабусі й дідуся, фотографії паспортного зразка та автобіографію.

"Фірми, які пропонують українцям придбати карту поляка, беруть за свої послуги від 500 до 3,5 тисячі євро, - розказує Калугін. - На виготовлення документів іде майже три місяці. За спрощеною схемою і значно дешевше можна оформити Карту, якщо маєте документи, що підтверджують ваше польське походження або ж громадянство Польщі ваших найближчих родичів. Достатньо, щоб хтось з найближчих родичів народився на території Польщі до 1920 року або у воєнний період з 1938 по 1945 роки. Більше шансів у тих, хто знає польську мову і не має судимості".

Більшість переваг документа, який за гроші обіцяє виготовити Калугін, не відповідає дійсності.

Основні права власника Карти Поляка зазначені в ст.5 та ст.6 другого розділу Закону "Про Карту Поляка". Особа що має Карту Поляка, має право звертатися з проханням про звільнення з оплати за тимчасову національну візу або повернення цієї оплати; легально працювати на території Республіки Польща без необхідності отримувати дозвіл на роботу; засновувати та реалізовувати господарську діяльність в Польщі на тих самих засадах, що і громадяни Польщі. Також може користуватися безплатною системою освіти на всіх рівнях на тих самих засадах, що мають громадяни Польщі; користуватися послугами охорони здоров'я у невідкладних випадках; претендувати на пільги в розмірі 37% при користуванні засобами громадського залізничного транспорту в пасажирських, швидкісних та експрес-потягах; безкоштовний вхід до державних музеїв; а також першочерговості в клопотанні про  фінансову допомогу з бюджету польської держави або органів самоврядування гмін у Польщі, які призначені на підтримку поляків за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Українці купують карту поляка по 2 тисячі євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути