четвер, 06 червня 2019 07:58

Журналісти знайшли нові докази причетності Росії до катастрофи МН-17

Російські журналісти знайшли чергове підтвердження причетності військових РФ до збиття літака рейсу МН17 над Донбасом улітку 2014 року.

Видання "Новая газета" оприлюднила документи без грифу "секретно", які підтверджують причетність російських військових до катастрофи. У документі маршрут пересування військових збігається з описаним слідчою групою маршрутом, яким перевозили "Бук" та збили літак, імена людей, які повинні були супроводжувати "Бук". З деякими з них журналісьи намагалася поговорити, але ті відмовчалися зі словами: "накази батьківщини не обговорюють", - повідомляє ТСН.

Маршрут пересування

Понад 170 військовослужбовців підрозділів ППО РФ перебували поблизу кордону в Ростовській області в день, коли з установки ЗРК "Бук" був атакований рейс МН17. 15 липня, за два дні до трагедії "Боїнга", вони отримали сухі пайки на 5 діб.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що "Боїнг" був атакований з комплексу "Бук", наявного в розпорядженні проросійських бойовиків на Донбасі. Сама установка потрапила до них, за висновком слідчих, з території Росії і мала приналежність до 53-ї бригади ППО (військова частина 32406) під Курськом. Експерти вивчили свідчення і кадри аматорської зйомки за 23-25 червня 2014 року, саме фото і відео пересування колон російської військової техніки дорогами загального користування поблизу західних кордонів.

Міноборони РФ назвали доповідь бездоказовою, а відео- та фотоматеріали - сфальсифікованими.

В документах, знайдених журналістами, підтверджується маршрут пересування курського "Бука 332". З телефонограми чергового 11-ї регіональної військової автомобільної інспекції капітана Бєляєва від 22 червня 2014 року можна дізнатися про наказ начальникам територіальних ВАІ організувати 23 червня супровід військової техніки дорогами загального користування. Наказ направляється керівництву 56-ї курської і 47-ї воронезької ВАІ, що знову підтверджує встановлений маршрут руху.

  Докази причетності РФ до катастрофи МН-17 на Донбасі. Фото: нова газета
Докази причетності РФ до катастрофи МН-17 на Донбасі. Фото: нова газета
Перевезення техніки курської бригади ППО буде здійснюватися силами 69-ї бригади матеріально-технічного забезпечення (в/ч 11385).

Телефонограма Бєляєва підтверджує версію авторів порталу Bellingcat про участь особового складу і вантажівок 69-ї бригади в переміщенні техніки з Курська, висловлену ними ще 2017 року.
В іншому документі, підписаному підполковником з 69-ї бригади Аладьїним, наводиться список кількох вантажівок з водіями, які прибудуть до Курська з Бєлгорода, щоб відправитися далі. Там фігурує "КамАЗ" з "чорним" держномером 4267 АН і його водій - рядовий Бутиков А.Н. Пізніше цей "КамАЗ" потрапить в об'єктиви аматорської зйомки під час перевезення "Бука 332" в Міллерово.

Аладьїн також вказує, що начальником колони "КамАЗів" призначений старший лейтенант Іскандеров. Наводяться імена ще двох офіцерів "для довідок і погоджень" - підполковника Віталія Рижова і майора Олексія Єгорова.

23 до 25 червня колона військової техніки вирушає з Курська на військову базу Міллерово поблизу українського кордону. Це підтверджують кадри аматорської зйомки і документи самих військових. Подальші події можна реконструювати за документами про харчування особового складу.

Із наказу за підписом т.в.о. командира частини 32406 підполковника Демидова і т.в.о. начальника штабу майора Горбатих випливає, що курські військові прибули в Міллерово 15 липня 2014 року. Наведено поіменний список з понад 170 осіб, перший серед них - командир частини полковник Мучкаєв.
Протиракетники прибули до Міллерово 15 липня, на три тижні пізніше за техніку. Там їх поставили офіційно на харчування. Видали сухпайки на 5 днів і того ж дня зняли з харчування.
  Докази причетності РФ до катастрофи МН-17 на Донбасі. Фото: нова газета
Докази причетності РФ до катастрофи МН-17 на Донбасі. Фото: нова газета
14 липня 2014-го в телефонній розмові між російським генералом Олегом Іванніковим та польовим командиром "ЛНР" Олегом Бугровим останній скаржиться на українську військову авіацію, яка "відпрацьовує позиції" бойовиків. У відповідь Іванніков сказав, що потерпіти "ще кілька днів залишилося": "У нас вже є "Бук". На... збиватимемо".

Ці та інші телефонні переговори можуть лягти в основу звинувачень вже конкретним російським воєначальникам.

Факт прибуття військовослужбовців з курської частини в прикордонне Міллерово з датою 15 липня посилює підозри і обґрунтовує питання, висловлені Міжнародної слідчої групи торік.
Що кажуть військові зі списку
Іван Євсеєнко не їздив у відрядження в Міллерово, а почав службу за контрактом через кілька днів після трагедії в МН17. Нині він уже звільнився зі служби.

"Ну, це було ще до мене. Ніхто не вірив, що ми таке можемо зробити, - у нас "КамАЗом" не вміють керувати, а тут цілий зенітний комплекс. Я і зараз не вірю", - сказав чоловік.

Діючого офіцера 53-ї бригади, майора Іллю Байбакова журналістам знайти за знайденими адресами не вдалося. Саме Байбаков мав забезпечити сухпайками військових, які супроводжували машину з "Буком".
  Докази причетності РФ до катастрофи МН-17 на Донбасі. Фото: нова газета
Докази причетності РФ до катастрофи МН-17 на Донбасі. Фото: нова газета

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смертельний рейс МН17: мати загиблого сина назвала винуватців авіакатастрофи

17 липня 2014 року літак Boeing 777 компанії Malaysia Airlines, який летів з Амстердама до Куала-Лумпура, за даними слідства, був збитий над контрольованим сепаратистами районом Донецької області. Всі 298 людей, які перебували на борту літака, загинули.

У травня 2018-го спільна розслідувальна група, яка займається розслідуванням збиття малайзійського Boeing над Донбасом 17 липня 2014 року, презентувала проміжні результати своєї роботи. Слідчі встановили, що ЗРК "Бук", з якого було безпосередньо збито Boeing, належить до 53-ї зенітно-ракетної бригади російських ЗС, яка дислокується в Курську.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти знайшли нові докази причетності Росії до катастрофи МН-17». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути